A növényvédő szerek korlátozása az EP napirendjén
2009. január 11., 16:45
Ha az EU testületei véglegesen elfogadják a növényvédő szerekről és peszticidekről szóló jogszabályokat, akkor a jövőben könnyebb lesz ugyan a növényvédő szerek engedélyeztetése az unión belül, ám tilos lesz az ilyen szerek használata lakóterületek közelében. Betiltanak több, jelenleg használt ártalmas hatóanyagot, valamint megtiltják a levegőből történő permetezést is.

Az Európai Parlamenti hétfő este folytat vitát Strasbourgban az erről szóló előterjesztésekről.

Az EU területét az új szabályozás három, hasonló mezőgazdasági, növény-egészségügyi és környezeti-éghajlati feltételekkel jellemezhető zónára - északi, középső és déli zónára - osztja fel. Az egyes zónákba tartozó tagállamoknak kölcsönösen el kell majd ismerniük az egymás területén engedélyezett növényvédő szereket. Magyarország a középső zónába esik, Ausztria, Belgium, Csehország, Hollandia, Írország, Lengyelország, Luxemburg, Nagy-Britannia, Németország, Románia, Szlovákia és Szlovénia társaságában. Lehetőséget kell azonban adni arra, hogy egy tagállam a saját területén történő engedélyezést szigorítsa, vagy éppen megtagadja abban az esetben, ha azt a területére jellemző sajátos mezőgazdasági körülmények, illetve az ott lakók vagy a környezet védelme indokolja.

A rákkeltőnek, mutagénnek, reprodukciót károsítónak, valamint endokrin zavarokat okozónak minősített, nem lebomló, biológiailag felhalmozódó és mérgező anyagokat az új szabályozás betiltja, kivéve, ha a növényvédő szer az emberi szervezettel csak elhanyagolható mértékben érintkezik. Szigorúbb engedélyeztetési szabályok vonatkoznak majd emellett az olyan anyagokra, amelyek az emberi szervezetben fejlődési, neurotoxikus vagy immunotoxikus tulajdonságokat okozhatnak. A házi méhekre káros anyagok nem engedélyeztethetőek.

Az új szabályozás csak fokozatosan írja majd a felül a most érvényben lévő előírásokat. A jelenleg engedélyezett növényvédő szerek és összetevők mindaddig a piacon maradhatnak, amíg engedélyezésük időtartama le nem jár, és csak ezt követően kell ezeket újra bevizsgáltatni.

A termőföldek levegőből történő permetezése az új szabályozás szerint tilos lesz. Ettől eltérni csak akkor lehet majd, ha a légi permetezésnek nincs reális alternatívája, vagy a légi permetezés egyértelműen előnyösebb más permetezési módoknál. A közterekhez és lakóövezetekhez közel eső területeken azonban egyáltalán nem lesz szabad permetezni. Be kell tiltani a növényvédő szerek használatát a közparkokban, sportpályákon, szabadidőparkokban, iskolaudvarokon, játszótereken és a közegészségügyi intézetek - klinikák, kórházak, rehabilitációs központok, szanatóriumok, szociális otthonok - közelében, valamint a Natura 2000 uniós természetvédelmi hálózat által védett területeken.

A tagállamoknak ezt az irányelvet 2011 elejéig kell majd átültetniük saját nemzeti jogrendszerükbe.

A szabályozás tartalmában az EP környezetvédelmi szakbizottsága és a tagállami kormányokat képviselő Tanács informális egyeztetésen decemberben már megállapodott. A parlamenti plenáris szavazáson a képviselők abszolút többségének kell majd támogatnia a jogszabály-tervezeteket - ez 393 igen szavazatot jelent. Ezt követően a jogszabályok végleges elfogadásához a második parlamenti olvasatbeli álláspontot - az úgynevezett együttdöntési eljárásnak megfelelően - a Tanácsnak is hivatalosan jóvá kell hagynia.

(MTI)