Szalámifazon vagy szalmaszezon
2009. január 15., 10:32
Tiltakozik a cseh David Cerny Entropa című brüsszeli kiállítása miatt a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt alelnöke, Anna Belousovová. A valamit nagyon félreértő Belousovová szerint Szlovákiát magyar trikolórral díszített szalámiként ábrázolni nem művészet, hanem tudatos provokáció. A szalámi és a trikolór ellenben a Magyarország-képen látható.

Az Európai Unió egyes tagországairól kialakult sztereotípiákat kifigurázni kívánó kiállítás az Európa Tanács épületében látható. A Európai Unió soros cseh elnöksége szándékosan készített provokatív kiállítást, amely vitát indít az unióban, és segít eltüntetni a sztereotípiákat.

Anna Belousovová honleányi dühe első pillanatban nehezen érthető, mert az MTI tudósítása szerint Szlovákia szalmabálaként van ábrázolva. A kiállítás hivatalos katalógusában, amely a soros elnökséget ellátó Csehország kormányának weboldaláról is letölthető, nem látszik magyar trikolór. Jana Benková, az SNS sajtótitkára megkeresésünkre elmondta, az alelnök asszony a sajtóban megjelent hírek nyomán adta ki nyilatkozatát. A Sme című napilap arról számol be, hogy "a cseh fél szerint Szlovákia magyar szalámi". "A mostani magyar-szlovák kapcsolatok idején egy ilyen tett, jóllehet művészetnek nevezik, politikai provokáció" - áll Belousovová nyilatkozatában.

A nemzetiek azt szeretnék, ha Ján Kubis, a gázválság miatt pár nappal tovább hivatalban maradó külügyminiszter tiltakozó jegyzéket adna át Csehországnak a plasztika miatt, kérve annak eltávolítását, "hogy Szlovákia állásfoglalása ezzel a durván sértő bohózattal szemben egyértelmű legyen".

(Magyar Hírlap)