Klímaküzdelem: uniós nyomás az USA-ra és a felzárkózókra
2009. január 25., 15:00
A bizottság illetékesei már a jövő héten Washingtonba utaznak.

- Mindent megteszünk a decemberi koppenhágai nemzetközi klímaértekezlet sikeréért. A probléma az, hogy nem tudjuk, mások is készek-e megtenni azt, amit mi teszünk. A koppenhágai értekezlet előkészítésében az a legfontosabb, hogy az amerikaiak is felszálljanak a fedélzetre, és utána a legnagyobb felzárkózó gazdaságok is, Kína, India és Brazília - idézte az Európai Bizottság elnökét, José Manuel Barrosót vasárnap az AFP hírügynökség.

Barroso elmondta, hogy a bizottság illetékesei már a jövő héten Washingtonba utaznak, miután az új amerikai elnök, Barack Obama új reményeket keltett, beiktatási beszédében kijelentvén, hogy az Egyesült Államok "vissza fogja fordítani a fölmelegedő bolygó rémlátomását".

Decemberben az EU jóváhagyta saját intézkedési tervét azzal a céllal, hogy 2020-ra 20 százalékkal csökkentsék az EU-országok kibocsátását üvegházhatást okozó gázokból, 20 százalékos energiamegtakarítást érjenek el, és 20 százalékra növeljék a megújítható energiaforrások arányát a teljes energiamérlegben.

Ezt követően az Európai Bizottság a jövő héten stratégiát fog javasolni a nemzetközi közösségnek, amely szerint fokozatosan növelni kellene a beruházásokat a klímaváltozás leküzdésére, 2020-ig évi 175 milliárd euróra, amelyből 30 milliárd a szegény országokat támogatná. A fejlett országok 95 milliárd euróval járulnának hozzá a tervhez, az AFP által látott munkaokmány szerint.

A finanszírozás forrásai között lenne a brüsszeli bizottság szerint az, hogy a szennyezőknek fizetniük kellene a kibocsátott széndioxid után. A kibocsátott széndioxid tonnája után kezdetben egy eurót, végül 3 eurót fizetve, csak ebből 13 milliárd euró származna a fejlett országokban 2013-ban, és a bevétel 28 milliárd euróra nőhetne 2020-ig. A brüsszeli bizottságnak 200 elképzelése van olyan intézkedésekre, amelyek nem túl drágán csökkentenék a széndioxid-kibocsátást, írta a hírügynökség. Az intézkedések az energiaszektort, a mezőgazdaságot és az erdőgazdálkodást célozzák meg, és révükön 2020-ig 39 milliárd tonna széndioxid kibocsátását lehetne megakadályozni, tonnánként összesen 4-10 eurós költséggel.

Évente 27 milliárd tonna széndioxid kerül a légkörbe világszerte, ebből 4 milliárdot az EU-országok bocsátanak ki. A legnagyobb egyedi szennyező az Egyesült Államok, évi 5,8 milliárd tonna széndioxiddal, a második helyezett Kína, évi 5,1 milliárd tonnával, emlékeztetett a hírügynökség.

(MTI)