5 milliárd euró szélessávra és tiszta energiára
2009. január 29., 11:52
Az Európai Bizottság tegnap (január 28.) döntött a tavalyi költségvetésből megmaradt forrás, azaz öt milliárd euró felhasználásáról. Az EU tiszta szénenergia projektek támogatására, offshore szélenergia-farmokra és a vidéki területek szélessávú internetcsatlakozásának fejlesztésére fordítaná a pénzt. Mindezek mellett 250 millió euró támogatásban részesíti a Magyarország által erősen támogatott Nabucco vezeték projektjét.

Az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso, a tervek bemutatásakor elmondta, a projektek "okos beruházásokat" jelentenek, hiszen az EU egyre jobban érezhető gazdasági lassulással küzd.

A tervek szerint 3,5 milliárd eurót fordítanának "tiszta" energia előállítását szolgáló projektekre, és 1 milliárd euróval támogatnák a vidéki területek internettel való lefedettségének javítását. A fennmaradó 500 millió euró a mezőgazdaságban jelentkező kihívások hatásainak enyhítésére szolgál. Ezek közül a klímaváltozás, a megújuló energiák, a vízmenedzsment és a tejipari szektor reformját nevezi meg a javaslat.

"Az energia és a szélessávú internet döntő jelentőséggel bír az EU gazdaságának jövőjében," magyarázza a Bizottság a terveket bemutató nyilatkozatban.

A javaslat most a Tanács elé kerül, ahol a tagállamok hagyják jóvá a döntést. A cseh elnökség az Általános Ügyek és Külkapcsolatok Tanácsán (ÁKÜT) tervezi megvitatni a kérdést, a Bizottság javaslatának megfelelően. A következő ÁKÜT ülésre február 23-24-én kerül sor Brüsszelben.

A Bizottság rövid indoklást adott arra nézve, miért éppen a fenti projekteket választotta a Bizottság. A szóvivő elmondta, hogy a testület a megfontolás során az Unió stratégiai céljainak adott elsőbbséget. A döntés második szempontja az adott beruházási projekt érettsége volt, vagyis azok a tervek élveztek prioritást, amelynek végrehajtása várhatóan gyorsan zajlik majd, és követendő példát állít a piaci szereplők elé.

Széndioxid tárolás és offshore szélenergia

Az erőművek által kibocsátott széndioxid föld alatti tárolása (széndioxid leválasztás és tárolás - angolul Carbon Capture and Storage, vagyis CCS; Lásd angol nyelvű Link Dossziénkat) kapta a támogatások oroszlánrészét. Összesen 1,25 milliárd euró fordítható erre a célra.

Németország, Hollandia, Lengyelország, Spanyolország (és Portugália), illetve az Egyesült Királyság egyenként 250 millió eurót kapnak, hogy erősen környezetszennyező erőműveiket ezzel az új (bizonyos tekintetben kezdetlegesnek mondható) technológiával felszereljék.

Az offshore szélerőművek szintén részesülnek a támogatásból. Egyenként 150 millió eurót kapnak azok a projektek, melyeket három országcsoport hajt végre: Dánia, Svédország, Németország és Lengyelország - az Egyesült Királyság, Hollandia és Németország - Németország és Lengyelország.

Szélessávot vidékre

1 milliárd eurót fordít az EU arra, hogy a vidéki területeken is elérhetővé tegyék a szélessávú internet-technológiát. (EurActiv.hu 2008.11.27.). Az Európai Unió vidéki lakosságának 30 százaléka semmilyen internethozzáféréssel nem rendelkezik, de a helyzet természetesen minden tagállamban más, mondja a Bizottság. A testület által bemutatott táblázat szerint Bulgáriában és Romániában a nullával egyenlő a vidéki lefedettség.

Az uniós források felhasználásáért a tagállamok felelnek, és az összegeket a jelenleg hatályos Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap (EMVA) elosztási kulcsai szerint osztják szét, vagyis a szegényebb régiók több forráshoz és magasabb finanszírozási arányhoz juthatnak.

Csalódás a Nabucco partnereknek?

Bár még csak néhány napja ért véget a gázválság, az európai energiahálózatok összekötésére relatíve alacsony összeg, 1,025 milliárd euró jutott. A belső energiapiaci összeköttetések növelése tenné lehetővé, hogy a mostani gázválsághoz hasonló esetekben Európa tagállamai könnyebben és gyorsabban tudjanak szolidaritást vállalni egymással.

A szlovák-magyar vezeték (Velky Krtis - Balassaqyarmat) terve 25 millió euró támogatásban részesült, de forráshoz, 30 millió euróhoz jut a már épülő magyar-román vezeték is. Bulgária és Szlovákia volt az a két ország, akiket a legjobban sújtott az orosz gázellátás kiesése. Bulgária Görögországgal fejlesztheti tovább összeköttetéseit; 20 millió eurót kapott erre a célra.

A Budapest által összehívott Nabucco csúcson Gyurcsány Ferenc arra szólította fel az Európai Uniót, hogy "legalább 2-3 száz millió eurót tegyen bele a programba" (EurActiv.hu 2009.01.28.). A Bizottság döntése 250 millió euróról szól, amelyet a magyar kormány melegen üdvözölt.

A Bizottság szóvivője, Johannes Laitenberger az EurActiv-nak elmondta, hogy a Nabuccora elkülönített összeg kockázati tőkét képvisel, vagyis a banki hitelek fedezeteként és a jobb piaci feltételek kialakítására szolgál. Bár az összeg nem elhnyagolható, mégis csalódást jelenthet azon Nabucco partnerországok számára, akik közvetlen támogatást vártak az EU-tól.

A tagállamok tanácstalanok

Továbbra is tisztázatlan azonban, hogy a tagállamok jóváhagyják-e a Bizottság által javasolt elosztási formákat.

Egy olasz diplomata az EurActiv-nak elmondta, kissé "értetlenül" áll a történtek előtt, mivel "a Bizottság javaslata nem áll összhangban a decemberi Európai Tanácson elfogadottakkal".

Olaszország attól tart, hogy a mezőgazdasági támogatások így más szektorok felé tolódnának el, amely kevesebb előnnyel járnak az olaszok számára, leszámítva azt a 100 milliót, amely a görög-olasz gázvezeték megépítésére irányzott elő Brüsszel.

Egy francia diplomata szerint megkérdőjelezhető a hosszú távú projektek választása, mikor a gazdasági válság körülményei inkább rövid távú és hatásaiban azonnal érezhető döntéseket tenne indokolttá. "Ez inkább egy energiabiztonsági terv, mint egy gazdaságélénkítő csomag," mondta a diplomata. "Ez hosszú távra szól".

Más tagállamok is jelezték, hogy szívesebben használták volna a pénzeket szállítási infrastruktúra-fejlesztésre.

(euractiv.hu)