Hamarosan megtartják az elmaradt EU-Kína csúcsot
2009. január 30., 15:17
Hamarosan megtartják azt a csúcstalálkozót az Európai Unió és Kína között, amelyet Peking decemberben mondott le a dalai láma és Nicolas Sarkozy francia elnök találkozója miatt - jelentette be ma az Európai Bizottság elnöke.

José Manuel Durao Barroso az európai körúton tartózkodó Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnököt fogadta a testület székhelyén, Brüsszelben. A csúcstalálkozó pontos új időpontjáról később születik döntés. Az akkor még az uniós kormányfői tanácsot is elnöklő Sarkozy és a tibeti vallási vezető Lengyelországban találkozott egy nemzetközi konferencián. A Tibetet is magában foglaló Kína viszont alapvetően szakadár lázítóként kezeli a lámát, és viszonyuk tovább romlott a tavalyi pekingi olimpia előtti tibeti zavargások óta.

Barroso és Ven áttekintette a pénzügyi válság miatt kialakult nemzetközi helyzetet, és - mint sajtótájékoztatójukon jelezték - egyetértettek abban, hogy a nemzetközi élet szereplőinek összehangolt fellépésre kell törekedniük a nehézségek kezelése érdekében. Ugyancsak együttműködést helyeztek kilátásba a klímaváltozás elleni fellépés területén.

Ven és küldöttsége Brüsszelben egy sor megállapodást is aláírt az unióval.

Az egyik megállapodás hatálya alá olyan vegyületk tartoznak, amelyeket számos termék előállításához használják legálisan (gyógyszerek, szappan, parfümök), viszont kábítószerek előállítására is alkalmasak (heroin, kokain, ecstasy, amfetamin). A megállapodás egy, a szóban forgó kémiai anyagok útját nyomon követő rendszer létesítését célozza, amellyel megakadályozható, hogy ezek az anyagok kikerüljenek a legális forgalomból, és kábítószer készítéséhez használják fel őket.

További megállapodásokat írt alá a kínai küldöttség a termékhamisítás, a bányabiztonság, a polgári légi közlekedés és az illegális fakitermelés területén.

(greenfo.hu)