Gál: Tegyék átláthatóvá a hazai vízágyú beszerzését!
2009. február 3., 08:18
Mielőbb ki kell derülnie, hogy milyen forrásból finanszírozták a hazai vízágyú beszerzését - hangzott el Gál Kinga fideszes EP-képviselő napirend előtti felszólalásában Strasbourgban. A képviselő szerint a magyar közvélemény igényt tart az ügy mielőbbi tisztázására, az ügyet nyomon követő újságírók szeretnének érdemi választ kapni a bizottságtól kérdéseikre.

A magyar kormány a 2006-os, 2007-es és 2008-as években mindvégig kitartott azon álláspontja mellett, hogy a Közbeszerzési Értesítőben is megjelent közbeszerzési eljárás alapján a schengeni alap terhére vízágyúkat vásárolt, ezeket az új vízágyúkat a rendőrség Budapest utcáin használta tömegoszlatásra 2007. október 22-én - mondta el felszólalásában Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP) képviselője.

2008 decemberében Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter közölte: nem a schengeni alap uniós forrásának terhére számolták el a beszerzést. Ezt erősítette meg 2009. január 13-án Jacques Barrot biztos, aki kijelentette: nem a schengeni alapból vásárolták a vízágyúkat. Egy nappal később az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára azt közölte, hogy 2008 tavasza után számolta el a magyar kormány a schengeni alap hazai forrásaiból a vízágyúbeszerzést, ellentmondva ezzel a bizottságnak - tette hozzá.

A képviselő kérdése: vizsgálta-e a bizottság, hogy a kifizetések milyen alapból történtek, illetve utánajárt-e, mi az igazság a vízágyú ügyében?

Gál szerint a magyar közvélemény igényt tart az ügy mielőbbi tisztázására, ezért tartja fontosnak, hogy az ügyet nyomon követő újságírók érdemi választ kapjanak a bizottságtól kérdéseikre. A történtek után nemcsak a magyar kormány, hanem az Európai Unió bizottságának szavahihetősége és nyilatkozatainak átláthatósága is kockán forog - zárult a képviselő felszólalása.

(MNO)