Abbász aktívabb szerepet várna a Közel-Keleten az EU-tól
2009. február 5., 12:05
Mahmúd Abbász, a Palesztin Felszabadítási Szervezet elnöke tegnap, az EP strasbourgi plenárisán ismételten kérte az unió képviselőit, hogy vállaljanak aktívabb szerepet a közel-keleti megbékélésben. Pöttering házelnök szerint egy nemzeti egyetértésben működő palesztin kormánnyal az Európai Unió is kész együttműködni.

Hans-Gert Pöttering EP-elnök a parlament ünnepélyes ülésén emlékeztetett, az Európai Parlament nem maradt csendben a gázai konfliktus kirobbanásakor. "Követeltük az azonnali tűzszünetet, elítéltük az aránytalan mértékű izraeli válaszlépéseket, amelyek nemcsak a fegyveres erők, hanem a civil lakosság ellen is irányultak, és határozottan elítéltük a Hamász provokációit és rakétatámadásait is" - sorolta.

Pöttering a palesztin belső megbékélést a béke előfeltételének nevezte mindkét fél számára. Szerinte "csak egy nemzeti egyetértésben működő kormány biztosíthatja a palesztin nép egységét". Egy ilyen kormánnyal az Európai Unió is kész együttműködni - tette hozzá.

Abbász palesztin elnök szerint az izraeli támadások nemcsak a gázai infrastruktúra megrongálására, hanem a palesztin állam jövőjének szétzúzására is irányultak. "Ez a háború megsemmisítette a palesztin emberek vérrel-verejtékkel végzett munkájának gyümölcseit, és mindazt, amit a Palesztin Hatóság az elmúlt tizenöt év alatt felépített" - fogalmazott. Abbász beszédében azt mondta, az izraeli telepek továbbra is terjeszkednek, a palesztin és izraeli területet elválasztó fal tovább épül, és egyre több az útzár és az ellenőrző pont. "A telepesek még terroristatámadásokat is intéztek a palesztin földművesek ellen az olajbogyó betakarítása idején" - tette hozzá.

A palesztin elnök szerint Izrael nem állhat a nemzetközi és humanitárius jog felett, és minden egyes útelzárást meg kell szüntetni, hogy a segély, az áruk és az emberek szabadon bejuthassanak Gázába.

A palesztin vezető elmondta: elfogadják a békéről és a Palesztinán belüli nemzeti megbékélésről szóló egyiptomi javaslatot, ugyanakkor számos olyan helyi erő van, amely nem teszi ezt meg és az elszakadásért küzd. Hozzátette, fő céljuk a törvényhozói választások megtartása és a Palesztin Törvényhozó Tanács Izrael által letartóztatott tagjai szabadon engedésének kiharcolása.

Abbász szerint az arab békekezdeményezés valójában már iszlám békekezdeményezés, amelyet az Iszlám Konferencia Szervezete is támogat. Ötvenhét iszlám ország kész rendezni kapcsolatait Izraellel, és a békéért cserébe földet biztosítani a zsidó államnak - mondta.

(euvonal)