Nem válhat egy kérdés sem az energiabiztonság túszává
2009. február 6., 11:46
Dmitrij Medvegyev elnökkel és Vlagyimir Putyin kormányfővel tárgyal pénteken Moszkvában az Európai Unió bizottságának küldöttsége. José Manuel Barroso bizottsági elnököt elkíséri az orosz fővárosba kilenc uniós biztos is.

Hasonló körben legutóbb három éve találkozott Oroszország és az EU vezetése, s az európai gázszállítások leállításához vezető, januári orosz-ukrán gázháború óta ez lesz az első csúcsszintű személyes találkozás. Az orosz fél egyik fő célja a megbeszéléseken az energiacharta módosításának elérése: Moszkva a charta olyan értelmű módosítására törekszik, hogy lehetővé váljon a Gazprom számára az európai energetikai vállalatokban való részesedés, s cserébe hozzáférést biztosítana az európai partnereknek az orosz lelőhelyekhez. Moszkva azt is szeretné elérni, hogy orosz és uniós részvétellel létrehozandó konzorcium ellenőrzése alá kerüljön Ukrajna gázszállítási rendszere. Medvegyev elnök a kétoldalú kapcsolatok helyzete mellett az új európai biztonsági architektúra kiépítésével összefüggő kérdéseket is meg szándékozik vitatni az EU vezetőivel.

A fő nézeteltérések szakértők szerint az energiacharta mellett a NATO keleti bővítésével és a kétoldalú partnerségi szerződés kidolgozásával állnak kapcsolatban, s e kérdésekben az unió tagállamainak nézetei nem egységesek. Szergej Prihogyko, az orosz elnök tanácsadója elmondta, hogy a pénteki találkozó megszervezését Barroso javasolta Medvegyevnek az Oroszország-EU-csúcson, Cannes-ban. Prihogyko közlése szerint a középpontban a gazdasági-kereskedelmi együttműködés, a válság és következményei, a G20-ak londoni csúcsértekezletének előkészítése és "az Ukrajna által kiváltott gázválság fényében" az energiabiztonság kérdései állnak majd.

A tanácsadó szerint Moszkva megérti, hogy az unió a januári események nyomán szeretne biztosítékokat kapni az orosz fél magatartásának kiszámíthatóságára nézve, s Moszkva kész ilyen garanciát adni. Emellett azt kívánja demonstrálni a találkozón, hogy nyílt, pragmatikus és kedvező kapcsolatokra törekszik az unióval, és impulzust szándékozik adni a párbeszédnek, amely "nem válhat egyetlen kérdés, a valóban nagyon fontos energiabiztonság túszává". Prihogyko kijelentette: igen széles területen van szükség együttműködésre a légi közlekedéstől a környezetvédelmen, a mezőgazdaságon és a növényegészségügyön, a meteorológián át egészen az oktatásig. Az EU-bizottság tagjaival találkozó orosz kormányküldöttség élén Valgyimir Putyin áll, s tagjai a gazdasági szempontból legfontosabb tárcák vezetői.

A tervek szerint az uniós biztosok külön megbeszéléseket is folytatnak a területükkel foglalkozó orosz miniszterekkel. Az EU-t Oroszország egyik legfontosabb politikai és gazdasági partnerének tekinti. A tavalyi év első kilenc hónapjában a kölcsönös áruforgalom 357,7 milliárd dollárt tett ki az előző egész évi 284 milliárd dollár után. Az EU-ba megy az orosz export mintegy fele, és onnan érkezik az Oroszországban beruházott tőke több mint 80 százaléka. Oroszország az uniós importban Kína és az Egyesült Államok után a harmadik helyen, az exportban a negyedik helyen áll: az orosz export értéke tavaly az első kilenc hónapban 251 milliárd dollár, az orosz import 107 milliárd dollárt volt.

(mno.hu)