Barroso: előrelépés a moszkvai megbeszéléseken
2009. február 6., 17:38
Az Európai Unió az Oroszországgal megkötendő új partnerségi és együttműködési megállapodás kidolgozásában előrelépésre számít - mondta pénteken Moszkvában José Manuel Barroso.

Az EU Bizottságának elnöke, aki számos uniós biztos kíséretében tárgyalt Moszkvában, a Vlagyimir Putyinnal tartott találkozó után elmondta: Moszkva kész kompromisszumokra az unióval, de csakis az érdekek kölcsönös tiszteletben tartása alapján. "Készek vagyunk elmozdulni partnereink felé, megértve és tiszteletben tartva érdekeiket, de ugyanilyen hozzáállást követelünk meg Oroszországgal szemben is" - mondta.

Putyin kulcsfontosságúnak nevezte Barroso mondatát - miszerint "egyazon civilizációhoz tartozó emberek vagyunk és azonos szabályok szerint kell élnünk - s felvetette, hogy ha Koszovóban bizonyos módon léptünk fel, akkor ugyanúgy kell fellépnünk más országok esetében is, hiszen ha Európa egyik részében egy népnek joga van az önállósághoz, akkor a másik részében is így kell ennek lenni. Úgy vélekedett, hogy az energetika területén is egységes szabályokat kell bevezetni, ezért javasolta Medvegyev elnök az érvényes energiacharta átalakítását, vagy új kidolgozását.

Barroso ezzel kapcsolatban kijelentette: az unió vizsgálja az energiacharta átdolgozására tett orosz javaslatokat.

Putyin szavai szerint Barroso kinyilvánította, hogy az EU továbbra is érdekelt az Északi és a Déli Áramlat gázvezetékek megépítésében.

Az EU bizottságának elnöke az újságírók előtt kijelentette: az unió továbbra is támogatja Oroszország csatlakozását a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO), és támogatást nyújt a (széndioxid-kibocsátás leszorítását előirányzó), úgynevezett kiotói egyezményben foglaltak megvalósításához.

A felek elmondták: a találkozón szó volt egyebek mellett az energiabiztonság és a klímaváltozás kérdéseiről.

A pénteki megbeszéléseket Putyin igen konstruktívnak nevezte és reményét fejezte ki, hogy ez a szellem fennmarad a továbbiakban is.

(MTI)