Olaszliszka, Veszprém...
2009. február 10., 00:25
Olaszliszka, Galgagyörk, Kiskunlacháza (a tettes még mindig ismeretlen!), Miskolc, Veszprém. Olyan történések helyszínei, amelyek megrázták-megrázzák az országot. Amelyek felháborodott kijelentéseket váltanak ki a politikailag korrekt (értsd: hazug) beszédmód kényszerzubbonyából szabadulni vágyókból, hogy aztán megkapják a rasszista, szélsőséges bélyeget a véleménydeformáló médiaelit erre szakosodott képviselőitől. Tehetetlenség, düh, kifakadások, vádak és viszonvádak, ostoba és sztereotip vitákban szétbeszélt, ellopott katarzis.

Valami azonban megváltozott. Ma már nem hónapok telnek el két ilyen megrázó esemény közt; mintha valahol átszakadt volna egy gát, folyamatosan ömlik a sokkoló információtömeg a riadt, elkeseredett vagy éppen bosszúszomjas állampolgárra. Miközben Raffaelék és Sztojkáék bandája ölni indult a veszprémi éjszakába, Hevesen vélhetőleg előre kitervelten egy csapat cigány rontott a helyszínre érkező rendőrjárőrre. De másvalami is változik: a balliberális véleményterror mind kisebb hatásfokkal működik, egyre többen mondják ki a nyilvánosság fórumain az eddig kimondhatatlant, s Miskolcon az érzéketlen, valóságidegen doktrinerség meghátrálni kényszerült a közvélemény és a helyi politikai erők példátlan összefogása ellenében. Hol válság van, ott válság van. Mutassanak bármit a hivatalos statisztikák, Magyarországon közbiztonsági krízishelyzet (is) van, amiről nem lehet értelmesen beszélni, ha elkenjük ebben a cigányság normaszegő csoportjainak szerepét. Egyes térségek falvaiban vagy városrészekben cigány csoportok mindennapos bűntetteikkel elviselhetetlenné teszik az elszegényedő lakosság életét. A félelem megeszi a lelket; az sem lenne csoda, ha valóban erősödne a cigányellenesség azok körében, akik úgy érzik, az állam magukra hagyta őket, és csak gőgös leckét ad toleranciából. (Decemberben az egyik parlamenti vitában annyi volt a kormányzó MSZP szónokainak mondanivalója a közbiztonságról, hogy Magyarországon félnek a romák.)

Könnyen lehet, ha Veszprémben "csak" egy helyi gádzsót szúrnak szíven a romák, nem harsog az esettől a sajtó. A gyilkos horda útjába azonban ismert és népszerű külföldi sportolók kerültek, így a botrány hullámai az országhatárokon is átcsaptak. A politika sem hallgathatott: megdöbbenés, kemény szavak és persze a közvélemény nyugalomra intése. Csakhogy ennyi ma már tüneti kezelésnek is kevés. Ahogy a probléma súlyához mérten nevetséges a rendőrségnek nagy hirtelenjében odavetett kétmilliárd forint is, amikor az adószedők jutalmazására 16,7, bútorbeszerzésre 7 milliárdot különít el a kormány.

És megint azt mondják: a romakérdés nem rendőrségi kérdés. És a bűnüldözés? Kinek a szégyene, hogy sokan a veszprémi vérengzés után inkább várják az igazságszolgáltatást horvát és szerb háborús veteránoktól, mint a magyar állam erre hivatott intézményeitől? (Jut is eszembe: Draskovics még a helyén van?) A cigányság integrációja a legégetőbb társadalmi probléma, amiben a jelenlegi kormányzat szintén teljes kudarcot vallott. De mi közük ehhez vagy a szegény sorban élő romákhoz az éjszakai élet elállatiasodott császárainak? Az ilyenek ügye kizárólag rendőrségi kérdés, amit csak úgy lehet kezelni, ha a megszorításoktól sújtott ágazatok közül kiemelik a rendvédelmet, azonnal súlyos tízmilliárdokat költenek az állomány megerősítésére, feltöltésére, új rendőrőrsök létesítésére, szigorítják a büntető jogszabályokat, visszaállítják a Belügyminisztériumot, a politikai és a rendőri vezetők pedig arra bátorítják a rendőrséget, hogy a bűnt a bőrszínre való tekintet nélkül üldözze és torolja meg.

Miért kell még mindig azok szólamait hallgatnunk, akik az állam tekintélyének rombolásával, a bűn relativizálásával (vajon a veszprémi késelők is "megélhetési bűnözők"?), a többségi társadalom bűntudatának felkeltésével foglalatoskodnak? A vetésük mára beérett, az egyre agresszívebb bűnelkövetők vették az adást. Minek kell még történnie, hány áldozatnak kell még elvéreznie, hogy végre kikényszerítsük a szabadságot garantáló nagy rendpárti fordulatot?

(Szerető Szabolcs, Magyar Nemzet)