A hibiszkuszcserje virágából készülő tea segíthet a magas vérnyomás helyreállításában egy tanulmány szerint. A szívbetegség, az agyvérzés és a veseproblémák megjelenésének kockázatát megnövelő magas vérnyomás csökkentéséhez naponta három csésze hibiszkuszteát kell meginni.
A tea ugyanis tartalmazza a hibiszkusz virágának kivonatát, amelynek antioxidánsai segítik a szervezetet megszabadulni a veszélyes szabad, lekötetlen gyököktől - olyan molekuláktól, amelyek kárt okozhatnak a sejtekben és a DNS-ben. Az orvostudomány úgy tartja, az antioxidánsoknak számos jó hatásuk van, például védenek a szívbetegségektől és a ráktól.
A kutatásban 65, harminc és hetven év közötti ember vett részt. Mindegyiküknek magas volt a vérnyomása. Két csoportra osztották őket; az egyik csoport tagjai naponta háromszor hibiszkuszteát ittak, a másik csoport placebót kapott. Hat hét múltán az első csoport tagjainak a vérnyomása átlagosan 7,2 százalékkal csökkent, míg egyeseknek akár 13 százalékkal is. A második, placebót kapó csoportban azonban átlagosan csak 1,3 százalékkal csökkent a vérnyomás.
A eredményeket sokan üdvözölték, habár leszögezték, azok nem döntőek.
A hibiszkusz virágát Afrikában, Ázsiában és a karibi térségben is isszák, Tajvanon pedig már régóta használják a magas vérnyomás kezelésére.