Sarkozy megint beszólt a kis Csehországnak
2009. február 11., 15:25
Sarkozy múlt heti kijelentése a protekcionista francia gazdaságpolitikáról hatalmas kavart vihart a cseh politikusok között: Topolánek egyenesen EU-s csúcstalálkozót kíván összehívni, hogy a kormányok gazdasági válságra adott válaszait meg tudják tárgyalni.

Nicolas Sarkozy francia államfő rosszul időzített nyilatkozatával hatalmas indulatokat kavart: múlt csütörtökön a francia televízióban kifejtette, hogy a válság ideje alatt szigorítani kell a cégek külföldi terjeszkedését: az olyan autógyártók, mint például a Renault, ne Csehországban állítsa fel gyárát, hanem Franciaországban, ahol aztán értékesíteni fogja az elkészült kocsikat. "Jogos, ha a Renault Indiába telepít gyárat, és aztán az elkészült Renault autókat indiaiak fogják megvásárolni. De az viszont egyáltalán nem jogos, hogy egy vállalat Csehországban helyezkedjen el, és aztán Franciaországban árusítsa termékeit." Sarkozy éppen ezért kijelentette: meg kell akadályozni a francia vállalatok külföldre települését, továbbá a már kintlévőkre is szükség van, hogy franciák tölthessék be ezeket az állásokat.

A francia-japán PSA Peugeot Citroën gyár már jelezte: nem áll szándékában Franciaországba települni. Az üzem a Prágától nem messze fekvő Kolínban székel: mintegy 3000 munkás dolgozik ott, tehát elvesztése érzékenyen érintené az egyre mélyülő válsággal küzdő Csehországot, ahol akár a 7%-ot is elérheti a munkanélküliség 2009 végére.

Mirek Topolánek cseh miniszterelnök és a prágai képviselőház rögtön elítélte Sarkozy nyilatkozatát, miszerint azok ellentétesek az Európai Unió alapelveivel. "Ha valaki komolyan fenyegetni szeretné a Lisszaboni Szerződés ratifikációját, akkor nem is választhatott volna ennél jobb eszközt és időpontot" - kommentálta egy cseh lapnak Topolánek a francia államfő gazdasági elképzeléseit. Csehország ugyanis - soros EU-elnökként - még mindig nem ratifikálta a dokumentumot, amely késlekedést Sarkozy és Brüsszel hevesen bírál. Egyedül Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter fogadta higgadtan a francia államelnök szavait, aki úgy ítélte, hogy a politikus kijelentését a francia szavazóknak szánta.

A cseh miniszterelnök Ivan Gašparovič szlovák államelnökkel tanácskozott a gazdasági válságról; Sarkozy szavait ugyanis a szlovák vezetés korábban ugyancsak élesen bírálta. "Személy szerint úgy vélem, hogy a protekcionizmus csak még jobban kiterjeszti az egész válságot, és gátolja az Unió belső egységét. Ebben a szlovák köztársasági elnök és én egyetértünk" - nyilatkozta a találkozó után Topolánek. Gašparovič Václav Klaus cseh államelnökkel is találkozott az ügy miatt Prágában; a cseh politikus örömmel nyugtázta, hogy a cseh képviselőház elfogadhatatlannak ítéli a protekcionizmust, de személyesen Sarkozyhez nem intézett választ. A két politikus többször is élesen bírálta a másikat, ugyanis az euroszkeptikus Klaus a Lisszaboni Szerződés ratifikálásának egyik fő kerékkötője: a prágai Hradzsint a mai napig kizárólag a cseh lobogó díszíti.

A cseh miniszterelnök továbbá rendkívüli EU-s csúcstalálkozót tervez a gazdasági válságra adott nemzeti intézkedések ügyében, de a lépéssel Franciaország is egyetért: a Reuters szerint Angela Merkel német kancellár és Sarkozy levélben sürgette az EU-elnökséget ellátó Topoláneket egy találkozó összehívására, melynek legfontosabb feladata a bizalom helyreállítása lenne.

(kitekinto.hu)