Facebook, YouTube, MySpace: legyenek biztonságosabbak!
2009. február 11., 16:24
17 közösségi oldal üzemeltetője írta alá azt az EU-s kezdeményezést, melynek célja a kiskorúak hatékonyabb védelme a világhálón - közölte a biztonságosabb internet napja alkalmából az Európai Bizottság kedden.

A közösségi hálózatok gyorsan fejlődő társadalmi és gazdasági jelenségek, melyek nem csak átalakítják a polgárok barátaikkal és ismerőseikkel történő kapcsolattartását, de adott esetében veszélyt is jelenthetnek a gyermekekre, kiskorúakra. Csak az utóbbi évben 35 százalékkal nőtt az ilyen oldalakat használók száma, melynek nyomán jelenleg 107 millió európai van valamelyik hálózatban regisztrálva, melyből 41,7 millióan rendszeresen használják is az oldalakat.

A kedden Luxemburgban aláírt megállapodás fő célja, hogy a jövőben a weboldalak hatékonyabban óvják a felhasználóik adatait és személyiségi jogait, valamint határozottabban lépjenek fel a kibertérben elkövetett durvaságok és erőszakos megnyilvánulások ellen.

Viviane Reding információs társadalomért felelős biztos az eseményen közölte, "a Bizottság első kezdeményezésének célja ezen a területen, hogy az európai gyerekek biztonságosabban szörfölhessenek a szociális hálózatokon a jövőben". Reding hozzátette, "óriási lehetőségek és gazdasági potenciál van ezekben a hálózatokban, melyet azonban csak akkor tud Európa maximálisan kihasználni, ha megmarad velük kapcsolatban polgárainak bizalma és erre építve kezdeményezhetnek új kapcsolatokat, barátságokat".

A kezdeményezést első körben a Arto, a Bebo, a Dailymotion, a Facebook, a Giovani.it, a YouTube, a Hyves, a Microsoft Europe, a MySpace, a Nasza-klaza.pl, a Netlog, a One.it, a Skyrock, a StudiVZ, a Sulake/Habbo Hotel, a Yahoo! Europe és a Zap.lu írta alá.

(kitekinto.hu)