Prága hazatérésre ösztönzi a külföldi dolgozókat
2009. február 11., 17:04
Prága 500 eurót és ingyenes repülőjegyet kínál azoknak a külföldi munkavállalóknak, akik önszántukból hazatérnek munkahelyük elvesztése után. Az ajánlat erős kritikát váltott ki Brüsszelben, különösen, mivel a cseh elnökség egyik legfőbb célkitűzése a munkaerő szabad áramlásának teljes megvalósítása.

A cseh gazdaság az elmúlt években igen nagy mértékben növekedett, mely elsősorban az autóipar sikerének volt köszönhető, de nem volt elhanyagolható az Ukrajnából, Szlovákiából, Vietnámból, Mongóliából és Moldvából érkező olcsó munkaerő szerepe sem. A prágai belügyminisztérium elmondta, tavaly novemberben mintegy 290.000 külföldi munkavállalót regisztráltak az országban, ami évről-évre 51.000 főt jelent.

A cseh belügyminiszter, Ivan Langer elmondta, arra számít, hogy a gazdasági lassulás következtében, mintegy 12.000 külföldi munkavállaló veszti el a munkahelyét 2009 első negyedévében. Az év első felében 68.000 idegen munkaerőnek jár le a munkavállalási engedélye.

Jean-Michel de Waele, a Brüsszeli Szabadegyetem (ULB) politikatudományi professzora az EurActiv-nak elmondta, ellentmondást lát Prága viselkedésében, hiszen miközben hazatérésre ösztönzi a külföldi munkavállalókat, kemény kritikával illeti az autóiparát gazdasági kölcsönökkel védő Franciaország lépéseit (EurActiv.hu 2009.02.10.).

"Igaz, hogy a válság helytelen reflexeket vált ki. A válság azonban legalább megmutatja, mennyire stabil az európai felépítmény. Az egy dolog, hogy örvendetes, hogy a külföldi munkavállalók a rendelkezésünkre állnak, amikor szükségünk van rájuk, az azonban egy egészen más dolog, hogy távozásra bírjuk őket, mivel válságban vagyunk." - mondta de Waele.

Hozzátette, hogy ez nem csak a gazdasági lassulás kérdése, hanem egy "befelé-tekintő társadalmi jelenség". "Nagy-Britanniában már voltak tüntetések a más tagállamokból érkező munkavállalók ellen. Ez nagyon veszélyes tendencia." - figyelmeztetett a professzor.

Spanyolországban a külföldi munkavállalókra sújtott le először a válság. A nemzetközi sajtó arról számolt be, hogy ők tömegesen tértek vissza hazájukba.

De Waele erősen kritizálta a cseh elnökséget, amiért rossz példát mutat, de azért is, hogy "csöndben" maradt a nagyobb kérdések kapcsán. "Elképesztő nézni, ahogy Európa az elmúlt hatvan év legrosszabb gazdasági válságát éli, miközben Európa csöndben hallgat. Sok dolog miatt ítélhetjük el Sarkozy urat, de az ő elnöksége alatt Európa legalább beszélt." - mondta a szakértő. De Waele a Bizottság asztalára is letett egy rosszalló üzenetet: "Barroso úr pedig az újraválasztási kampányán dolgozik." - mondta.

Annak ellenére, hogy a cseh elnökség logója mindenféle színben pompázik, de Waele "színtelennek" titulálta a cseh EU-elnökség tevékenységét.

(euractiv.hu)