Döntöttek a következő uniós elnökség logójáról
2009. február 13., 11:46
Kilenc tagú nemzetközi zsűri döntött a 2010-2011-es spanyol-belga-magyar csoportos EU elnökség logójáról február 12-én Budapesten. A diplomatákból és szakértőkből álló tanács 10-10 spanyol, belga és magyar pályázat közül választotta ki azt az emblémát, amelyet 18 hónapig használnak majd a tagországok. A győztest a csoportos elnökség kezdetekor hozzák nyilvánosságra.

Az Európai Unió soros elnöklésében 2007 óta alkalmazzák a csoportos elnökség intézményét, melyben a feladatokat a tagállamok hármasával látják el, 18 hónapos periódusokban. A másfél év alatt a három tagállam 6-6 hónapig tölti be az elnöki tisztséget. 2010. január 1-jétől 2011. június 30-ig Magyarország, Spanyolország és Belgium lesznek a hármas EU-elnökség résztvevői.

A három tagállam úgy határozott, hogy a csoportos elnökséget egy közös logóval is egyértelművé teszi, ezért mindhárom ország pályázatot írt ki egy olyan logó megtervezésére, melynek grafikájában az egyes tagállamok nemzeti sajátosságai is megjelennek. A pályázaton a három ország művészeti felsőoktatási intézményeinek nappali tagozatos hallgatói indulhattak. A magyarországi kiíró, a Miniszterelnöki Hivatal a Magyar Képzőművészeti Egyetem Grafikus Szakáról, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Formatervező és Vizuális Kommunikáció Szakáról valamint a Nyugat-magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Karának Formatervező, és a Művészeti Nevelés- és Sporttudományi Kar Képi Ábrázolás és Kézműves Szakáról várta nappali tagozatos hallgatók jelentkezését a www.magyarorszag.hu/eulogo honlapon megtalálható részletes pályázati kiírás alapján. A döntőbe került 30 pályamű ezen az oldalon megtekinthető.

Magyarországon január 19-ig három hazai művészeti egyetem 60 hallgatója küldte be logóterveit a Miniszterelnöki Hivatal felhívására. Közülük kilencet héttagú szakmai zsűri juttatott a döntőbe, valamint meghatározta meg azoknak a pályaműveknek a körét, amelyek közül a nagyközönség január 28. és 30. között a www.magyarorszag.hu/eulogo oldalon online szavazással választhatta ki a spanyol-belga-magyar megmérettetésben szintén résztvevő tizedik, közönségszavazást nyert művet.

A nemzetközi zsűri 2009. február 12-én Budapesten választotta ki a csoportos EU-elnökség jelképét. A nemzetközi zsűriben a három uniós tagállam nemzeti zsűrijének 3-3 tagja foglalt helyet. Belgiumból Mr. Olivier Chastel külügyekért felelős államtitkár, Mr. Olivier Alsteen, a belga Miniszterelnöki Hivatal igazgatója, Mr. Marc Michils, a Saatchi & Saatchi Belgium igazgatója; Spanyolországról Mr. Nicolás Martínez-Fresno, a spanyol Miniszterelnöki Hivatal államtitkára, Mr. Norberto Chaves formatervezési szakértő valamint Mr. Juan José Gimeno formatervező, Magyarországról pedig Iván Gábor, a Külügyminisztérium szakállamtitkára, Stefan Lengyel, a Magyar Formatervezési Tanács tagja és a Német Formatervezési Tanács alelnöke valamint Bakos Katalin művészettörténész értékelték az alkotásokat.

A csoportos elnökség vizuális megjelenésére kiírt pályázaton a 10 döntős magyar alkotás számára egyenként 500 eurós jutalmat írt ki a Miniszterelnöki Hivatal, míg a nemzetközi pályázaton győztes alkotás jutalma 10 ezer euró, amelyet egyenlő részben finanszíroz a pályázatot kiíró három tagállam.

A közös embléma a csoportos elnökségi program kialakításában és megvalósításában viselt közös felelősség kifejezője lesz.

A sajtónyilvános díjátadó ünnepségre február 17-én kerül sor a Parlament Delegációs termében.

(euvonal)