Szimbolikus gesztus és felháborodás
2009. február 16., 11:55
A Magyar Hírlap interjúja Horváth Györggyel, a Veszprém Megyei Bíróság elnökével.

- Értesültünk, hogy előfizetőket gyűjt a Magyar Hírlapra.

- Igen, fölhívtam több kollégámat, megyei és táblabírósági elnököt, hogy aki még nem fizetett elő a lapra, most sürgősen tegye meg. Konkrétan tíz megyét és két táblabíróságot kértem fel. Tréfásan meg is fenyegettem őket, hogy siessenek, mert a jövő héten már két darabot kell rendelniük. Sokan persze eleve járatják a lapot.

- A bíróságok állami intézmények, a kormányfő éppen az előfizetések lemondására szólította föl önöket is. Mégis szembemennek?

- Gyurcsány Ferenc felhívása elfogadhatatlan. Ő a KISZ-ben szocializálódott, ezért úgy hiszi, az történik majd, amit elképzel, és utasításba ad. Lépése ráadásul alkotmányellenes is. Kérdezem én, lehet-e olyan agitációt folytatni ma Magyarországon, amely hatására bizonyos nézetek egyszerűen nem kerülhetnek a nyilvánosság elé? Abszurd és demokráciához méltatlan a dolog. Mindemellett a sajtótörvényt is meg kellene vizsgálni, mert nagyon könnyen elképzelhető, hogy azt is sérti a miniszterelnök lépése.

- Szimbolikus jelleggel indította az akciót vagy inkább felháborodásból?

- Mindkettő. Tény, hogy jelképes a lépés, hiszen a kormányfői kéréssel ellentétesen viselkedünk. De azt hiszem, hogy a bírák elszántsága egészen a városi bíróságokig hat, ott is rendelnek majd lapot, sőt magán-előfizetőket is hozhat. Akciómmal természetesen a tiltakozásomat is ki akartam fejezni a sajtószabadság érdekében.

(Magyar Hírlap)