Olajárrobbanás, gázvita? A franciákat nem érinti
2009. február 18., 16:53
Franciaországnak nemsokára nem lesz szüksége olajra és gázra. A megoldás kulcsa a nukleáris energia. Franciaország 59 üzemelő atomerőművi blokkal rendelkezik, amelyek a villamos termelés több mint háromnegyedét fedezik.

Az ország első épülő EPR ((European Pressurised Water Reactor - Európai Nyomottvizes Reaktor) blokkjánál, a normandiai Flamanville-3-nál tett látogatást Nicolas Sarkozy francia elnök, ráirányítva a figyelmet Franciaország előnyos energiapolitikai helyzetére.

A Flamanville-3 építése az ütemezés szerint halad és 2012-re elkészül, ezért határozták el a második EPR projektet szintén az észak-francia Penly atomerőműben. Az újabb blokk építése 2012-ben kezdődik az ipari termelés folytonosságának biztosítása érdekében. Sarkozy saját bevallása szerint már megválasztása előtt, és azóta is a fejlesztés mellett van, és "ha szükség van egy harmadik EPR-re, akkor én azt a döntést is meghozom".

A penly-i EPR-ről szóló döntés indoka, hogy 2019-ben egy sor atomerőmű eléri a 40 éves kort, amelyekről egyenként kell döntést hozni a tovább üzemeltetéssel kapcsolatban. Egy újabb EPR csökkenti a nyomást, hogy üzemben tartsák a reaktorokat, és ezzel lehetővé tenné a francia biztonsági hatóság, az ASN (Autorite de Surete Nucleaire) részére, hogy döntésénél csak a biztonságot mérlegelje.

Energiareform á la France

Sarkozy szerint valódi energiaforradalom kezdődött Franciaországban a nukleáris, a megújuló és az energiatakarékossági projektekkel, amelyek egyenlően kapnak figyelmet és anyagi forrásokat. Az ország energiakoktéljában mindhárom elem párhuzamosan fejlesztendő, nem pedig egymás rovására. Egy új uniós EU egyezménnyel összhangban a franciáknak 23 százalékkal kell a megújulók részarányát 2020-ra megnövelni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy négy EPR-rel egyenértékű szélenergia, egy EPR-nek megfelelő napenergia és hat EPR-nek megfelelő biomassza kapacitást kell telepíteniük. Erre 2020-ig a privát szférával karöltve közösen 80 milliárd eurót kell költeni, beleértve az energiatakarékossági projekteket is.

Sarkozy még ipari miniszterként adott zöld jelzést a Flamanville-3-nak 2004-ben, ami szerinte az atomenergia túlélésének és a III. generációs technológiának a szimbóluma, és a világ figyeli a projekt előrehaladását. Sarkozy szerint több fejleszteni képes ország hagyott fel a nukleáris befektetésekkel, most pedig nehézségekkel küzdenek az ipar újraindításában a tudás és a kapacitás elvesztése miatt.

"A feladat világos: az energiakrízis megelőzése érdekében a nukleáris ipar folytonosságának fenntartása létfontosságú. Ezért, amikor 2012-ben elkészül Flamanville-3, egy újabb blokk építését kell megkezdeni. Az atomenergia gazdaságilag elfogadható, egy EPR 12 milliárd kWh villamos energiát termel évente és ennek exportálása kb. 600 millió eurós bevételt jelentene. Az ország versenyképes a villamosenergia-termelésben, és ezt a lehető legnagyobb mértékben ki kell használnia."

A Penly projektben szerepet kap a GDF Suez is annak érdekében, hogy elsajátítsa a nukleáris ipari képességeket. A GDF Suez 2008 szeptemberében alakult, amikor a francia Gaz de France és a belga Suez az egyesítésről döntött, melyben a francia állam 35 százalékban tulajdonos.

Sarkozy beszélt arról is, hogy a kormány biztosítani fogja az Areva új befektetéseihez az eszközöket, ami szükséges a cég további bővüléséhez. Franciaország 59 üzemelő atomerőművi blokkal rendelkezik, amelyek a villamos termelés több mint háromnegyedét fedezik.

(kitekinto.hu)