A pénzügyi biztos aggódik
2009. február 20., 09:44
További "szerkezeti reformokat, kiadáscsökkentést", vagyis a megszorítások folytatását javasolta a magyar kormánynak az Európai Bizottság.

"Magyarország esetében ragaszkodunk a korábbi IMF és EU hitelkeret feltételeihez, újakat nem támasztunk" - mondta Joaquin Almunia pénzügyi biztos a konvergencia-programot értékelve. A kormány elmúlt évi intézkedései pozitív elemeket is tartalmaznak, ami alatt elsősorban a a költségvetési hiány 3 százalék körüli leszorításét érti az Európai Bizottság. Almunia ugyanakkor megállapította, hogy a túlköltekezés veszélye még mindig fennáll, főleg 2010-ben.

A szerdán közzétett brüsszeli értékelés szerint az államigazgatási, az oktatási, az egészségügyi és a nyugdíj reformok folytatásával őrizhető meg az államháztartás egyensúlya, és mérsékelhető az ország sebezhetősége. Vagyis ezeken a területeken kell a kiadásokat lefaragni a következő években.

Az Európai Bizottság pénzügyi biztosa aggodalmát fejezte ki a közép-kelet-európai pénzpiacok és valuták leértékelődése miatt. Almunia szerint a régió kormányai az elmúlt években többször érveltek az árfolyamok lebegtetése mellett, Brüsszel szerint azonban a mostani helyzet is mutatja, hogy ez kockázatos.

Brüsszel a külföldi befektetési házak, de még a magyar kormány hivatalos 3 százalékos hiánytervénél jóval optimistább, 1.6 százalékos GDP csökkenést vár 2009-re.

Gyurcsány Ferenc javaslatáról, hogy 100 milliárd euró értékben egy európai bankmentő alapot kellene létrehozni, elmondta: nem lehet azonos megítélés alá helyezni az EU-n kívüli államokat és azon belül tagállamokat. A nyugati, főleg az osztrák bankok kelet-európai leánybankjaik révén különösen nagy összegű, mintegy 230 milliárd dolláros kitettséggel rendelkeznek a régióban. Ezeknek a hitelintézetek a leminősítése a romló gazdasági környezet miatt veszélyeztetheti a nyugat-európai bankok likviditási helyzetét.

(Magyar Hírlap Online)