Olli Rehn: Még tartható a horvát csatlakozási menetrend
2009. február 21., 09:31
Tartható még Horvátország európai uniós csatlakozásának tervezett menetrendje, de ehhez szükség van arra, hogy Zágráb haladást érjen el Szlovéniával határvitájuk megoldásában - hangoztatta pénteken Brüsszelben Olli Rehn, az Európai Bizottság bővítési felelőse.

A finn biztos - Joaquín Almunia pénzügyi felelőssel közös sajtótájékoztatóján - egy kérdésre válaszolva úgy vélte, Horvátország eddig "hatékonyan dolgozott", így még mindig lehetséges a kitűzött céldátum teljesítése.

Zágráb idén le szeretné zárni a csatlakozási tárgyalásokat az EU-val, és két éven belül az unió tagjává kíván válni.

Szlovénia azonban a volt Jugoszlávia múlt évtized eleji szétesésére visszanyúló - elsősorban az Adriai-tenger északi részén található Pirani-öböl hovatartozására vonatkozó - határvitájuk miatt gátolja több horvát tárgyalási fejezet megnyitását.

Brüsszel mindkét félnél élénken lobbizik- őket időnként közös asztalhoz ültetve is - azért, hogy a vita megoldódjon, s legalább ez ne hátráltassa a tárgyalásokat.

Rehn nemrég azt javasolta, hogy Martti Ahtisaari volt finn elnök vezetésével szakértői csoport közvetítsen a határvitában. Szlovénia korábban támogatásáról biztosította ezt a kezdeményezést, Horvátország viszont távolságtartóan fogadta, és jelezte, hogy jobbnak tartja a nemzetközi bírósági eljárást az ügyben.

Rehn most mindkét felet sürgette, hogy válaszoljanak felvetésére, és tegyék lehetővé a szakértők bekapcsolódását.

(MTI)