Afganisztán: az EU válaszol Obamának
2009. február 23., 12:10
Az EU külügyminiszterei várhatóan pozitív üzenetet küldenek az USA-nak az afganisztáni civil államépítés kérdésében, hogy kedvére tegyenek az új adminisztrációnak. A gesztus lényege a "jobb minőség, nagyobb mennyiség" gondolaton alapszik majd.

A mai (február 23.) Általános Ügyek és Külkapcsolatok Tanácsán (ÁKÜT) Afganisztán lesz a fő téma. Mióta Barack Obamát beiktatták az elnöki tisztségbe, az EU külügyi vezetői most vitáznak először a kérdésről. Az új amerikai elnök szerint "a helyzet egyre romlik".

Egy diplomata az EurActiv-nak úgy nyilatkozott, hogy ma el akarnak indítani egy folyamatot, amely "az EU kötelezettségvállalásának megerősítéséhez vezet", majd hozzátette, az EU erősségei a "puha hatalom" terén tetten érhetők. A forrás az augusztusi választásokat, és az EU rendőri missziójának felállítását nevezte a legnagyobb feladatnak.

Az EU 2007 júniusában indította el az EUPOL Afganisztán missziót, de a döntés, miszerint a jelenlegi 200 fős létszámot meg kell duplázni 400-ra, még nem került végrehajtásra.

Mivel az országban augusztus 20-án elnökválasztásra kerül sor, az EU jelentősen hozzá kíván járulni az erőfeszítésekhez. A pénzügyi támogatást 200 millió dollárra becsülik. Ez lesz a második elnökválasztás Afganisztánban a 2001-es amerikai invázió óta.

A választás körülményei egyelőre tisztázatlanok. Bár Hamid Karzai jelenlegi elnök hadilábon áll a Nyugattal, továbbra is ő számít az egyik legesélyesebb jelöltnek.

Arra a kérdésre, hogy mi történne, ha az ország a Nyugat minden erőfeszítése ellenáre demokratikus úton is egy tálib jelölt mellett tenné le a voksát, a diplomata nem adott egyenes választ, hanem az egyenlő feltételek, és a demokratikus választás tisztaságának biztosítását hangsúlyozta.

Az afgán kérdés augusztusig várhatóan minden magas szintű uniós találkozón a napirend elején szerepel majd.

(euractiv.hu)