Globális megbélyegzés
2009. február 27., 07:48
Gyurcsány Ferencnek, a példásan demokratikus Magyarország szabadon megválasztott miniszterelnökének szerdán is nagyon jó napja volt. Éppen letudta az orosz Ekszpert című hetilapnak adott interjúját - amelyben elmondta, hogy virágoznak a magyar-orosz kapcsolatok, és egyaránt támogatja mind a (Washington által nem szeretett) Gazprom-féle Kék Áramlatot, mind az uniós támogatású Nabucco földgázvezetéket -, amikor titkára kezébe adta az amerikai külügyminisztérium 2008-as emberjogi jelentését.

Ez az a külügyminisztérium egyébként, amely legutóbbi antiszemitizmus-jelentésének címoldalát a globálisan jelentéktelen Magyar Gárda, nem pedig Izrael elpusztítását hangoztató Ahmadinezsád iráni elnök fényképe illusztrálta. Hát igen - mondta magában mind szélesebb mosoly kíséretében a miniszterelnök, amint belemélyedt a jelentésbe, amely az általa vezetett országban uralkodó demokráciát és jogállamiságot méltatja, s az antiszemitizmus vétségében elmarasztalja a Fidesz két országgyűlési képviselőjét, Balog Zoltánt és Lezsák Sándort azért, mert a néhai Prohászka Ottokár püspököt méltatták.

Az amerikai jelentéstől mellesleg megkapja a magáét a Magyar Hírlap és a Magyar Demokrata is. A földrajzi értelemben mély fekvéséről Amerikában Foggy Bottomnak, azaz a ködös fenéknek becézett külügyminisztérium értékeléséből kitűnik az is, hogy a cigányellenesség és antiszemitizmus legfőbb gerjesztője Magyarországon a fasiszta, szélsőséges Magyar Gárda. Amelyről azután már a miniszterelnök hivatalával is leszerződött cégek emberei - például a naponta a nyugati sajtónak "függetlenként" nyilatkozó Szabados Krisztián, a Political Capital igazgatója - végzik el a radikális és a jobbközép egybemosásának örömteli munkáját.

Hát ez jó! - kacagott felszabadultan a miniszterelnök, majd a régi apparátusból magával hozott társához, Gál J. Zoltánhoz fordult: "Na, Zoli, nem megmondtam: nyomhatják ezek ezerrel is az atlantista dumát, a Szabadság tér mindig nekünk zenél. Nem értik ugyanis, hogy itt megváltoztathatatlan, mélyebben fekvő dolgokról van szó."

És tegyük hozzá, nem csak a Szabadság tér. Kedden látott napvilágot az Európa Tanács Rasszizmus és Intolerancia Elleni Európa Bizottságának ugyanilyen szellemben összeállított romaügyi jelentése. A kikövetkeztethető tettes itt is a magyar jobboldal. A témáról a Nyugatot a volt SZDSZ-es országgyűlési képviselő, Kőszeg Ferenc által alapított Magyar Helsinki Bizottság és hasonló szellemű társintézményei tájékoztatják. Arról, hogy Magyarországon miként nyomják el a roma kisebbséget. Az már csupán ismét a véletlen műve, hogy az elsősorban a Soros Alapítvány és a Nyílt Társadalom Intézet finanszírozásában működő szervezet a 2006. októberi rendőri fellépésről elfelejti megemlíteni, hogy ott az "alapvetően törvényesen eljáró" rendőrségről egyrészt leparancsolták az azonosító jelzést, másrészt azok békés felvonulókat vakítottak meg fegyvereikkel.

E szervezetek munkáját hasonló "tárgyilagossággal" támogatja még az amerikai Freedom House is, amelynek budapesti irodája ugyancsak nem értesült - akár az Amnesty International londoni emberjogi szervezetének budapesti részlege - a kilőtt szemekről, a félig agyonvert papokról és az ellenzéki országgyűlési képviselő, Révész Máriusz esetéről. A neokonzervatív befolyás alatt álló Freedom House globális értékelése szerint egyébként hazánk a szabadság és jogok területén egy kategóriába került Norvégiával. Tényleg. Csupa Oslo vagyunk.

(Lovas István, Magyar Hírlap)