Energiabizonyítványt kapnak a házak
2009. március 6., 13:58
Energetikai minőségtanúsítvány nélkül januártól nem kaphatják meg a lakhatási engedélyt az új lakóházak tulajdonosai. Szakértőből már van elég. A jogszabályokon azonban még van mit csiszolni.

Szigorúbb feltételekkel adják ki az önkormányzatok január 1-jétől az új lakások használatba vételi engedélyét. Az építkezést formálisan lezáró dokumentum megszerzéséhez már nemcsak a közművek - a víz, a csatorna, a gáz, az áram - korrekt bekötését igazoló meósok és a kémény szakszerű kiépítését ellenőrző kéményseprő bélyegzőjét kell bemutatni. Az Európai Unió előírásai szerint az év elejétől az új épületek energetikai minőségtanúsítványát kiállító szakmérnököt is be kell engedni a kapun. Próbáltunk utánajárni, hogyan működik a gyakorlatban az új minősítési rendszer.

A lakóházak zöldkártyájának megszerzése felé az első lépés a megfelelő szakember kiválasztása. Névjegyzéküket az építész- és mérnökkamarák internetes honlapjain könnyű megtalálni. Eltér István, a Magyar Építész Kamara elnöke szerint aki keres, válogathat a szakértők között. Szervezetüknél kevesebb mint két hónappal az energetikai minőségtanúsítványok rendszerének bevezetése után már 79 szakmérnök tette le a vizsgát. A következő hetekben pedig újabb szakértők fejezik be a tanfolyamokat.

Többen vizsgáztak a Magyar Mérnöki Kamaránál. Bánhidi László alelnök szerint február végéig mintegy kétszáz energetikai minősítésre jogosult szakértőt regisztráltak. Az első negyedév végén a felkészült mérnökök száma meghaladja majd a 2009-ben összesen várt háromszázat. Igaz, a lassan frissülő internetes oldalakon mindegyikük neve egyelőre nem szerepel.

(nol.hu)