Csapda
2009. március 10., 08:13
Feltálalta a parlamentben az MDF elnöke, amit a nagypolitika boszorkánykonyhájában jó ideje kotyvasztottak. Lehet találgatni, de azt hiszem, felesleges, hogy a hatalom felhőrégióiban vagy a politikai folyamatokat régóta befolyásolni igyekvő elemzői agytrösztökben született meg a nagy ötlet.

Egy konstruktív bizalmatlansági indítvány benyújtásának a lehetőségéről beszélt Dávid Ibolya; erősebbel nem is indíthatott, hiszen csenevész, ismét a kimúlás szélén szédelgő frakciója kevés ahhoz, hogy egyedül ilyen indítványt a Ház elé terjesszen. Az MDF a papíron többségben lévő ellenzéki képviselőktől remél támogató aláírásokat, majd voksokat ahhoz, hogy az Országgyűlés Bokros Lajost egy évre válságkezelő miniszterelnökké válassza. A rend kedvéért mondjuk fel a leckét: az Antall- Tölgyessy-paktumként is emlegetett megállapodás értelmében a parlament csak akkor válthatja le a hivatalban lévő miniszterelnököt, ha az ezt célzó indítvány az utód személyét is megnevezi. Nem csoda, hogy eddig nem próbálkozott senki konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal.

Könnyen lehet, hogy az MDF sem jut el a közjogi értelemben vett cselekvésig. Még az sem biztos, hogy a Csáky András kilépésével - ő éppen Bokros Lajos európai parlamenti listavezetővé választása miatt távozik! - talán megszűnő frakciójának minden tagja lelkesen támogatja az elnök asszony miniszterelnök-jelöltjét. A javaslat benyújtásához az úgynevezett SZDSZ képviselőinek egyelőre szintén bizonytalan támogató aláírásai sem elegendők, így jelen állás szerint a Fidesz-KDNP magatartásán múlik az indítvány további sorsa. Nem világos, hogy az akció pusztán az MDF-vezetés - az kétségkívül alkalmas a párt a mostani javaslattal is csak tovább mélyülő belső válságáról ideig-óráig elterelni a figyelmet - vagy a miniszterelnök hatalmi céljait szolgálja.

Az viszont világos, hogy a terv kiagyalói a Fidesznek akartak csapdát állítani. Dávid Ibolya szavaiból is kikövetkeztethetően így okoskodtak: ha a vezető ellenzéki erő nem áll az MDF mellé, maga torlaszolja el a változás, a kormányfő általa régóta követelt leváltásának útját. (Hátha elfelejti a választó, mikor és hogyan segített hatalmon tartani az MDF a kisebbségi Gyurcsány-kormányt.) Csakhogy nyilvánvaló, hogy bármennyire is alkalmatlan a baloldal vezére, akármilyen megoldás mégsem támogatható az eltávolítására, s ezt a szavazók is értik. Ellenben ha a Fidesz megszavazza Bokrost, Gyurcsány gyorsan kimenekülhet az összeomló épületből, s az MSZP hirtelen újra megtalált baloldali értékrendjét hangsúlyozva a bokrosi népnyúzásért azonnal kartácstüzet zúdítana Orbán Viktorra.

Dávid Ibolya ellenzéknek címzett kezdeményezése valójában elfedi a magyar politika fő törésvonalát. Gyurcsány Ferenc maga is egyre többet beszél az MSZP, az "SZDSZ" és az MDF "válságkezelő" elképzelései közötti lényegi azonosságról, muníciót szolgáltatva az olasz baloldali Olajfa koalícióhoz hasonló magyar tervekről kombináló elemzőknek. A program nélküli kormányfő a Reformszövetség és Bokros Lajos javaslatai felé araszolgat, amelyek ezredszer is a régi neoliberális választ - megszorítások, jövedelemelvonás - adják az új válságra. Bokros a Fidesz elnökének pénteki beszédét bíráló szavai a tegnapi Népszabadságban pontosan jelzik, hol húzódik az a bizonyos törésvonal.

A Fidesz jól teszi, ha egyszerűen elsétál a neki szánt csapda mellett, és kitart a válságkezelést bénító hosszú kampány lerövidítése, vagyis az európai parlamenti és az országgyűlési választások összevonása mellett. A jelenlegi viszonyok között Bokros Lajos pedig akkor lesz miniszterelnök, ha Gyurcsány Ferenc úgy akarja.

(Szerető Szabolcs, Magyar Nemzet)