Több fiatal és nő lehet a kutatók közt
2009. március 16., 11:15
Új lehetőségek nyíltak a magyar szürkeállomány számára - jelentette ki Barsiné Pataky Etelka Strasbourgban. Az Európai Parlament legutóbbi ülésén elfogadta a kutatói partnerségről szóló jelentést.

A jelentés az Ipari és Energiaügyi Bizottság vitái során nyerte el végleges formáját. Barsiné Pataky Etelka, néppárti képviselő, az ipari bizottság tagjaként üdvözli, hogy sikerült konszenzusos álláspontot kialakítani egy Magyarország számára is kiemelkedő jelentőségű kérdésben.

Az Unió döntése új lehetőséget jelent a magyar szürkeállomány, az európai szinten elismert magyar kutatók számára is. A jelentés szerint a tagállamoknak nyílt, átlátható és versenyen, illetve a kutatói érdemeken alapuló felvételi eljárásokat kellene biztosítaniuk a kutatók számára. A Parlament javasolja az álláshelyek jobb és nyíltabb meghirdetését is (az EURAXESS és az EURES webhelyeken keresztül).

Barsiné Pataky Etelka a jelentésre hivatkozva hangsúlyozza: szükség van a kutatói világ és az ipar, különösen a kkv-k közötti kapcsolatok megerősítésére elsősorban úgy, hogy helyi szinten jobb összeköttetéseket biztosítsanak az üzleti közösség és a tudományos szervezetek között. A tudományos közösség és az ipar közötti mobilitás fokozása is segíthet megelőzni az agyelszívást a kisebb országokból és a korlátozottabb finanszírozási lehetőséggel rendelkező állami intézményektől. Ez Magyarország szemszögéből kulcsfontosságú része a jelentésnek - világít rá Barsiné Pataky Etelka.

A jelentés felhívja a figyelmet: a kutatói érdemeket a tudományos kiválóság és a tudományos eredmények (publikációk) alapján kellene mérni, a szenioritáson alapuló előmenetel helyett nagyobb hangsúlyt kell fektetni a teljesítményen és a tudományos érdemeken alapuló előrejutásra. Ez vonzóbbá teszi a kutatói pályát fiatal korosztályok számára is, amely jelenleg a nőkhöz hasonlóan, arányaiban alulreprezentált e területen.

Barsiné Pataky Etelka egyetért azzal, hogy a kutatók társadalombiztosításával kapcsolatban rugalmas nyugdíjbiztosítási rendszerekre van szükség a mobilitás fokozásának érdekében. Például az egész Európai Uniót átfogó nyugdíjrendszer ésszerűbb lenne, mint a nyugdíjjogosultságok hordozhatóságának jelenlegi gyakorlata. E területen frissíteni kell a szabályokat és a kutatók hasznára közösségi szinten ki kell azokat igazítani. A jelentés nyomán már a közeljövőben megindulhat az erre irányuló jogalkotói munka az EU-ban.

Barsiné Pataky Etelka szerint aggasztó méreteket öltött az elmúlt időszakban a kutatóhiány és a kutatói állomány elöregedése. Ennek megoldásához hozzájárulhat a kutatói környezet családbarátabbá tétele, a magánélettel könnyebben összeegyeztethető munkakörülmények megteremtése, hiszen jelenleg ez akadályozza leginkább a nők részvételét a kutatás területén.

(fidesz.hu)