Az erdők és a globális gazdaság: 10 millió új állás
2009. március 16., 12:20
A fenntartható erdőgazdálkodás alkotó eszközzé tudott válni több millió új zöld munkahely megteremtésében. 2009. március 10-én jelentették be: a FAO 10 millió új zöld munkahelyet hozhat létre azzal, hogy befektet a fenntartható erdőgazdálkodásba.

Ahogy több munkahely veszett el a jelenlegi gazdasági hanyatlás miatt, a fenntartható erdőgazdálkodás alkotó eszközként több millió zöld munkahelyet tudott létrehozni, miközben ezzel segít csökkenteni a szegénységet és javítani környezetet - mondta Jan Heino, a FAO erdészeti osztályának a vezérigazgató-helyettese.

Mint ismert, az erdők és a fák a szén élő raktárai, így ez a befektetés egy jelentős hozzájárulás az éghajlatváltozás enyhítéséhez és az alkalmazkodásért folytatott erőfeszítések sikeréért - tette hozzá Heino.

Egy, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezettől származó legutóbbi tanulmány szerint a munkanélküliség világszerte a 2007. évi 179 millióról 2009-re 198 millióra növekedett a legjobb forgatókönyv szerint, a legrosszabb forgatókönyv szerint ez elérheti a 230 milliós csúcsot.

Az erdészetbe végrehajtott fokozott befektetés munkahelyeket tudott nyújtani az erdőgazdálkodásban, az agrárerdészetben és a farmererdészetben, javította az utak fejlesztését és építését, valamint a közjóléti helyszínek létesítését, bővültek a városi zöldterületek, és segítette a leromlott erdők helyreállítását és új erdők telepítését. Ezeket a tevékenységeket hozzáigazíthatják a helyi körülményekhez, köztük a szakmai felkészültség helybeli lehetőségeihez és társadalmi, gazdasági és környezeti feltételekhez.

Sok ország, például az Egyesült Államok és a Koreai Köztársaság, kalkulált az erdészettel a gazdaságfejlesztési tervei elkészítésénél. Hasonlóan India vidéki foglalkoztatási programjának egy fontos összetevője az erdőtelepítés. FAO szerint a globális lehetőség a nemzeti befektetéseken keresztül legalább 10 millió új munkahely.

(forestpress.hu)