A demokrácia cumija
2009. március 18., 06:15
Ha a véleményszabadságot következmények nélkül sárba tiporhatja a regnáló politikai hatalom erőszakszervezete egy országban, akkor abban az országban megszűnt a demokrácia.

A Gyurcsány-rezsimnek sikerült elérnie, hogy az idei március 15-ét a "csendes többség" otthon, a falak között ünnepelje. A Szent István-bazilika oldalánál elhelyezett, majd megtalált Molotov-koktélok híre nem maradt hatástalan, sokan, tartva az utcai erőszaktól, inkább lemondtak a közös ünneplésről. Gyurcsány és társai most is elérték a céljukat: néhány sztálinista-kádárista-gyurcsányista matrónán és néhány alkotmányunk által súlyosan megfertőzött kormányellenes tüntetőn kívül, az általuk celebrált állami megemlékezésre szinte senki sem volt kíváncsi.

Elképesztő készültség volt vasárnap a fővárosban. Az utcára vezényelt rendőrök sorfalaival Budapest olyan képet festett, mintha egy harmadik világbeli rendőrdiktatúra fővárosa lett volna, ahol a félelemtől remegő diktátor hatalmát csupán a nagy létszámú fegyveres testület biztosítja. Gyurcsány egyébként már a saját irányításuk alatt álló rendőrségben sem bízik. Elhatalmasodhatott rajta a pánik, hiszen egy - a gazdasági törvény alapján működő - magánhadsereget, az In-Kal Security Kft.-t is igénybe vett, amely - első a biztonság felkiáltással - a cumisüvegeket és a sálakat is kitiltotta a Nemzeti Múzeum előtti térről.

A cumisüveg kitiltására pszichoanalitikus megközelítéssel sem találunk magyarázatot. A rend éber őreit minősíti, hogy olyan elvetemültséget feltételeznek bárkiről, hogy babakocsis csecsemőkkel felszerelkezve indulnak el cumisüvegbe rejtett robbanóeleggyel merényletet végrehajtani március 15-én. Ez tényleg kollektív elmebaj. Vagy tényleg elképzelhető, hogy a fasiszta-kommunista anyatejen nevelgetett furfangos bömbölő csecsemők megnövesztették a körmüket és a fogukat, hogy a műveleti területeken megdöntsék a tőkét, vagy legalábbis a cumisüveget? Később kiderült, hogy csak azért kobozták el a biztonságiak a veszélyes tárgyakat, hogy ha valaki bombamerénylet hírével akarta volna megzavarni a műsort, akkor nyugodtan cáfolhatták volna: ugyan ez csak vaklárma... És ezért a munkáért még fizetnek is. Nem is keveset. Többek között az cumisüvegtől megfosztott csecsemő szüleinek adójából.

Gyurcsány nyilvános szereplése most is a Kossuth térre csábított néhány vehemensebb állampolgárt, akik a kordonok mögül a nagy távolság miatt csak hangosan kiabálva tudták eljuttatni az üzenetüket a miniszterelnöknek: "Gyurcsány takarodj!" Ez kétségtelenül nem felemelő üzenet, de vajon mit várhat a sintér egy ketrec mögé zárt kóbor kutyától? Két másik tüntető meg kifeszített egy transzparenst az "ünnepi esemény szellemiségével" - állítólag "össze nem egyeztethető" tartalommal: "Felelős kormányt Buda-Pesten!" A gyurcsányi ünnepet megzavarókat kiemelték a tucatnyi emberből álló tömegből, és előállították őket. Később kiderült, hogy a cumisüveg mellett a közbiztonságra már az üres, sajtolt papírból készített tojástartó és a Sztálin élete című kötet is veszélyes.

A miniszterelnöknek bekiabáló két fiatalembert egyébként a Gyorskocsi utcában meztelenre vetkőztették, és egy gumikesztyűs rendőr "alaposan megvizsgálta" őket. Volt, akinek a pontos munka érdekében háromszor is le kellett guggolnia, majd fel kellett emelnie a talpát és mozgatni kellett a lábujjait...

Úgy hírlik, hogy a néhány rendezvényről hazafelé indulóknak rendőrsorfal állta útját, és nemhogy biztosították volna eltávozásukat, hanem éppen akadályozták. Éles konfliktus alakult ki, amely tettlegességig fajult.

El kellene dönteni végre: a véleményszabadság alkotmányos jog-e, avagy csupán írott malaszt? Hogy demokráciában élünk-e, avagy csupán rendőrállamban?

(Torkos Matild, Magyar Hírlap)