Uniós érdek is a Kárpát-medence fejlesztése
2009. március 18., 09:39
Az Európai Uniónak is érdeke, hogy a Kárpát-medence térségének gazdasága még inkább meginduljon a fejlődés útján, különösen most, a nemzetközi gazdasági válság idején - hangsúlyozta De Blasio Antonio európai parlamenti képviselő a témáról az EP brüsszeli épületében kedden rendezett tanácskozás következtetéseit összefoglalva.

A főként a határokon átnyúló, több országot érintő fejlesztésekkel foglalkozó konferencián uniós és térségbeli illetékesek és szakértők tekintették át a közelmúltbeli EU-bővítések hatását, illetve az együttműködés további lehetőségeit.

Az Európai Bizottság képviselői - köztük Antonio Tajani alelnök, közlekedési felelős - Brüsszel támogatásáról biztosították az arra érdemes beruházási programokat, és egyértelművé tették, hogy a térség fejlesztésében az uniós központ is érdekelt.

Szájer József, a Fidesz EP-delegációjának vezetője úgy vélte, hogy a Kárpát-medencében egyszerre jelenik meg "a természetes egység és a közös európai szempont", és a helyi együttműködés egész Európa számára többletet jelent.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke arról is beszélt, hogy a közelgő (2011 elején esedékes) soros magyar EU-elnökség egyedülálló lehetőséget biztosít arra, hogy a regionalizmus kérdésköre az uniós prioritások közé kerüljön.

A bővítéseknek a gazdaságra és infrastruktúrára a térségben jelentett következményeiről Borbély László, korábbi romániai fejlesztési miniszter, Csáky Pál, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának elnöke és Tőkés László romániai magyar EP-képviselő tartott előadást. Arra is rámutattak, hogy a határon túli magyarság híd szerepét töltheti be az érintett országok és Magyarország között.

A határon átnyúló együttműködéssel kapcsolatos konkrét tapasztalatokról helyi programokban érintett szakértők számoltak be.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke azt emelte ki, hogy a térségben vállalkozók egyszerre vannak egymásra utalva és versenyben egymással.

Több előadó külön említette a munkaerő-áramlás és a vállalkozások támogatásának fontosságát is.

A kezelendő problémák között Szájer József arra is utalt, hogy "a határterületeken lehet leginkább érzékelni, hogy a határok még nincsenek teljesen lebontva".

Németh Zsolt pedig még mindig fennálló kihívásnak nevezte "a nemzetállami együtt nem működési hajlandóság" legyőzését.

Az uniós illetékesek elmondták, hogy a térségben végzett vizsgálódások során számos beruházási tervezetnél késést állapítottak meg. Sürgették ezek behozását, és jelezték, hogy a brüsszeli bizottság rendelkezésre áll minden szükséges információval.

Tajani biztos arra is utalt, hogy a soknemzeti jelleg a brüsszeli bizottság számára sajátos kihívást jelent.

A tanácskozást szervező De Blasio Antonio a tanulságok közül kiemelte, hogy a fejlesztések közös elvégzése egyebek között anyagi megtakarítást jelenthet. Sürgette, hogy a jövőben az unió biztosítson több forrást az ilyen típusú regionális fejlesztésre.

A jelenlegi szabályozásban 600 millió euró fölötti összeg áll rendelkezésre a térségben, ezen belül 380 millió Magyarország számára. Magyarországon 15 megye alkalmas arra, hogy határon túli támogatást nyerjen el, mondta el De Blasio újságíróknak.

Meggyőződését fejezte ki, hogy a fórumnak lesz folytatása. Szükségesnek mondta, hogy a térség fejlesztésében érdekeltek továbbra is rendszeresen találkozzanak.

(MTI)