Épülhet Európa legnagyobb partmenti szélfarmja
2009. március 18., 12:22
Elindulhat Európa legnagyobb partmenti szélfarmja, a London Array kivitelezése, miután a világhírű RMJM építésziroda megkapta a tervezési engedélyt a kulcsfontosságú parti transzformátor- és elosztóállomásra. A kunyhósort formázó létesítmény kapcsolja össze a partközeli vizeken telepített, 1000 megawatt összteljesítményű turbinákat a brit áramszolgáltató hálózattal.

A London Array egyike a brit kormány által támogatott három kiemelt szélenergetikai óriásberuházásnak. A hatalmas teljesítményű turbinákat az essexi és kenti tengerparttól bő 20 kilométeres távolságra, a Temze tölcsértorkolatának külső vizein telepítik. Az ezer megawatt összteljesítményre képes létesítmény a számítások szerint néhány éven belül tíz százalékkal járul hozzá a szigetország megújuló forrásokból nyert villamosenergia-termeléséhez.

A szélfarm előállította áramot egy különleges transzformátor- és elosztóállomás közvetítésével továbbítják a szárazföldi vezetékes hálózatba. Az építészet minden szegmensében aktív, világhírű brit RMJM építésziroda olyan moduláris struktúrát tervezett a Graveney melletti Cleve Hill-be, amelynek elemei 150 méter hosszú és 9 méter magas, kunyhószerű építményekből álló láncolatot formáznak. Az alállomás a szélfarm parti komponenseinek automatikus figyelésével leveszi és átalakítás után átadja a villamos energiát a nemzeti hálózatnak. Az eredeti tervet még 2007 nyarán nyújtották be, de akkor további módosításhoz és nyilvános egyeztetéshez kötötték az engedélyt, amit most egyhangúlag megadtak az RMJM-nek.A kivitelezés még az idén biztosan elkezdődik.

A glasgow-i központú építészműhely eddig is színes palettája a pisai tornyot is lepipáló ferde dubai felhőkarcolójától és a megalomán szentpétervári Gazprom-székháztól kezdve Jekatyerinburg és Newark új városközpontján át a princetoni és New Orleans-i kórházfejlesztésekig, illetve a patinás egyetemek bővítéséig terjedt, hogy csak néhányat említsünk. A globális praxissal rendelkező iroda azon kevesek közé tartozik, amelyek jelentős nyereséget könyvelhettek el 2008-ban - igaz, hogy a pénzügyi évet áprilisban, jóval a válság beütése előtt zárták. A cég 111 százalékkal növelte árbevételét, főleg amerikai megbízásainak köszönhetően.

Elbocsátásról nem szólnak a hírek velük kapcsolatban, ellentétben a profitját megnégyszerező(!) Zaha Hadiddal, aki nem habozott megválni kevésbé tapasztalt munkatársaitól.

A London Array-jel az RMJM referenciaértékű energetikai projektet mondhat magáénak, ami különösen jól jöhet, mivel a szél erejének hasznosítása világszerte előtérbe került. Tavaly az USA és Kína állított üzembe óriási kapacitású létesítményeket, és az Európai Unióban szintén ez volt a legdinamikusabban fejlődő energetikai ágazat. Európában a legnagyobb várakozásokat az Északi-tenger partközeli vizein telepítendő turbinákhoz fűzik.

Nagy-Britanniában a skóciai partoknál épül a Robin Rigg szélfarm, amelynek 60 turbinája 180 megawatt áramot majd elő. Rem Koolhaas, a világhírű holland építész Európa zöld "akkumulátorát" hozná létre hét tengerparti országnak áramot termelő Zeekracht-szuperhálózatával, amely közös know-how-val és infrastruktúrával működne. A németek Juist és Borkum szigetétől nem messze terveznek hatalmas szélparkokat, a Siemens és a StatoilHydro pedig az úszó-lebegő mélytengeri szélkereket teszteli a norvég vizekben.

(zoldebb.hg.hu)