Delors sötéten látja az eurózóna jövőjét
2009. március 18., 13:42
Jacques Delors volt bizottsági elnök kétségeinek adott hangot azzal kapcsolatban, hogy az eurózóna vajon átvészeli-e a jelenlegi gazdasági válságot.

El tudom képzelni, hogy az erősek nyomása fokozódik majd a gyengékre annak érdekében, hogy folytassanak jobb politikát vagy hagyják el a monetáris uniót - nyilatkozta a Capital című német gazdasági havilapnak Jacques Delors, aki 1985 és 1995 között volt az Európai Bizottság első embere.

Szerinte ha az egyes országok nem fogadják el azt az alapgondolatot, mely szerint több konzultációra lenne szükség, akkor - miként fogalmazott - ő maga pesszimistán látja az euró jövőjét. Delors mindehhez hozzátette: elsősorban a föderális Németországnak kellene a nagyobb fokú együttműködést elfogadnia.

A volt bizottsági elnök szerint az EU jelenlegi válságkezelése annyira rossz, hogy veszélybe kerülhet az ő "politikai öröksége", utalva ezzel azokra a félelmekre, melyek szerint a válság leküzdése érdekében a tagállamok könnyen protekcionista eszközökhöz fordulhatnak, ami alááshatja az egységes piac működését.

(bruxinfo.hu)