20 milliárd eurós hitelt kap Románia is
2009. március 26., 15:59
Magyarország és Lettország után az Európai Unió újabb tagállama szorul hitelre a válság miatt romló gazdasági eredmények miatt. Románia az EU és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerdai (2009. március 25.) bejelentése szerint 20 milliárd eurós hitelt kap.

A megállapodás szerint az IMF 13, az EU pedig 5 milliárd euróval járul hozzá a hitelhez, míg a Világbank és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank 1-1 milliárd eurót bocsát a bukaresti kormány rendelkezésére. Az Európai Bizottság ugyanakkor a hitelért cserébe gazdaságpolitikai reformokat vár Romániától. A román költségvetési hiány 2009-ben várhatóan 5,1 százalék lesz, amelyet 2011-ig 3 százalék alá kell csökkenteni.

Az EU elvárásainak teljesítéséhez elengedhetetlennek tűnik, hogy Bukarest csökkentse a költségvetés kiadásait, ez viszont minden bizonnyal kihatással lesz a tavaly novemberben megválasztott balközép koalíció népszerűségére is. A válság már több európai kormányt magával sodort. Decemberben Yves Leterme belga miniszterelnök ajánlotta fel lemondását, idén februárban pedig a lett kormány kényszerült hasonló lépésre. Legutóbb Gyurcsány Ferenc miniszterelnök jelentette be távozását a magyar kormány éléről.

(euvonal)