Élelmiszertermelés - de hogyan?
2009. március 26., 16:19
Hagyományos, ökológiai vagy génmódosított? Tudja-e, honnét származnak élelmiszereink? Az EU-ban hatalmas az élelmiszerválaszték, de nem mindegy, hogyan készítik, dolgozzák fel, csomagolják és értékesítik az élelmiszereket. Az EP-képviselők ragaszkodnak ahhoz, hogy mindez a termelők és a fogyasztók érdekében világosan fel legyen tüntetve a termékeken. Milyen szabványokat kellene még betartaniuk a gazdáknak és az élelmiszeripari vállalatoknak? Mondjon véleményt a júniusi európai választáson!

Meg kell vizsgálni, hogy milyen egészségügyi kockázatot jelentenek az élelmiszeradalékok és a nanoélelmiszerek a fogyasztók számára, és be kell tiltani az állatok élelmezési célú klónozását - mondják az EP-képviselők. És mindez az Ön egészsége érdekében. Az EP figyelemmel kíséri, hogy milyen minőségi előírások mellett gyártják élelmiszereinket és gondoskodik arról, hogy a fogyasztók tudatos választást hozhassanak. Az EP magasra tette az élelmiszerbiztonsági előírásokra vonatkozó mércét, és általában korlátozó szemléletet alkalmaz a génmódosítással és az intenzív gazdálkodási módszerekkel kapcsolatban.

Növényvédő szerek: hasznosak vagy károsak?

A növényvédő szerek létfontosságúak lehetnek a korszerű mezőgazdaságban. Növelik a terméshozamot, és védenek a kártevők ellen. Nem megfelelő alkalmazásuk esetén azonban veszélyt is jelenthetnek az emberi egészségre és a környezetre. 2009 januárjában a képviselők támogatták a rákkeltő, mutagén, reprodukciót károsító, valamint az endokrin-zavarokat okozó, nem lebomló, biológiailag felhalmozódó és mérgező, illetve tartósan le nem bomló kémiai anyagok betiltását.

A jogszabály szerint a veszélyes anyagokat tartalmazó növényvédő szereket biztonságosabb készítményekkel kell majd helyettesíteni. A termőföldek levegőből történő permetezése az új szabályozás szerint tilos lesz. A közterekhez és lakóövezetekhez közel eső területeken azonban egyáltalán nem lesz szabad permetezni. Nem egyértelmű a jogszabálytervezet fogadtatása az európai mezőgazdászok körében, akik attól tartanak, versenyhátrányba kerülhetnek.

Ökológiai kontra génmódosított élelmiszerek

A GMO-k (géntechnológiával módosított organizmusok) látszólag jelentős előnyöket kínálnak - jobb terméshozamot, nagyobb ellenállást a kártevőkkel és az éghajlatváltozással szemben, ami segíthet a világ élelmezési problémáin. Az emberek mégis aggódnak. Attól tartanak, hogy a génmanipulált élőlények elterjedése visszafordíthatatlan változásokkal jár a biodiverzitásra és az egészségre nézve. Független tudósok értékelése alapján az EU-ban is engedélyezték egyes génmódosított termék forgalmazását.

2007 márciusában az EP-képviselők azt sürgették, hogy a bioélelmiszerek egyáltalán ne tartalmazhassanak genetikailag módosított összetevőket, szemben a jelenleg megengedett 0,9 százalékal. A biotermékek forgalmának évi 30 százalékos növekedése láttán az EP-képviselők támogatták egy olyan európai logó bevezetését, amely levédené az ökológiai termelésből származó termékeket. Bioterméknek azokat a termékeket nevezzük, amelyeket környezetbarát módon, tiszteletben tartva a biológiai sokféleséget, műtrágya és növény védőszerek nélkül állítottak elő.

Kötelező termékjelölés

A képviselők márciusban támogatták, hogy tegyék kötelezővé az elsődleges termékek származási helyének feltüntetését, az "EU-termék" vagy a "nem EU-termék" megjelöléssel. Ezt a rendszer ki lehetne terjeszteni a feldolgozott élelmiszeripari termékekre is, feltüntetve a legfőbb összetevők és a felhasznált nyersanyagok származását, összekapcsolva a származási helyet a termék utolsó feldolgozásának helyével.

2008 júliusában az EP elfogadta az élelmiszer-adalékanyagokra, aromákra és enzimekre vonatkozó uniós irányelvcsomagot, amely egyes színezékeknek a csomagoláson történő pontosabb feltüntetésével jobb egészségügyi és fogyasztóvédelmi kereteket biztosít.

(europarl.europa.eu)