Barroso a török csatlakozási tárgyalások folytatását sürgeti
2009. március 27., 11:33
A török elnökkel, Abdullah Güllel való találkozóját követően az Európai Bizottság elnöke elmondta: bízik benne, hogy még a cseh elnökség idején legalább két fejezet nyílhat meg a tárgyalások során.

Barroso különösen az energiaügyi fejezet megnyitására sürgeti a tagállamokat, amelyet jelenleg Ciprus vétója akadályoz. A Ciprus és Törökország közötti kapcsolatok feszültek, mióta 1974-ben török csapatok szállták meg a sziget északi részét, válaszul arra, hogy a görög ciprusiak puccsal próbálták az országot Görögországhoz csatolni.

Alexandr Vondra, az EU soros elnöki tisztségét betöltő Csehország miniszterelnök-helyettese is úgy nyilatkozott, hogy az energiáról szóló fejezet megnyitása prioritásnak számít országa elnökségi programjában.

Az energiaügyi fejezet megnyitása azért is fontos, mert a török miniszterelnök Recep Tayyip Erdogan korábban kilátásba helyezte, hogy a Nabucco gázvezeték - Törökországon keresztül haladó - megépítését csak akkor támogatná, ha megfelelő ütemben haladnak a török csatlakozási tárgyalások az energiaügyi fejezettel kapcsolatban.

Gül - az első török elnök, aki a látogatást tesz az Európai Bizottságnál - hangsúlyozta, hogy a csatlakozási tárgyalások a teljes jogú tagság céljával folytatódnak.

Törökország 1999-ben nyerte el a hivatalos tagjelölti státuszt. A csatlakozási tárgyalások 2005-ben kezdődtek meg, amelyek során tíz fejezetet nyitottak meg a harmincötből, és kettőt zártak le sikeresen.

A cseh elnökség az energia mellett két további fejezetet szeretne megnyitni június végéig: a szociálpolitikáról és foglalkoztatásról, valamint az adózásról szólót.

(euvonal)