Suhan a zöldmadár, a széllel hajtott autó
2009. március 30., 10:14
Egy brit mérnök fejlesztette ki azt a szélerővel hajtott járművet, amellyel sikerült megdöntenie a kategória sebességrekordját és átlépnie a 200 km/h-s lélektani határt.

A BBC értesülései szerint a rekorddöntésre a nevadai sivatagban fekvő Ivanpah-tó kiszáradt medrében került sor. A Greenbird nevű autó 202,9 km/h-s sebességet tudott elérni. Richard Jenkins tíz év kemény munkájával fejlesztette ki a környezetbarát járgányt, amely a nagy napon "minden elképzelést felülmúló módon" állta meg a helyét.

A korábbi rekordot (közel 187 km/h) az amerikai Bob Schumacher állította fel 1999-ben, Iron Duck nevű járművével. "Nagyon jó érzés, hogy ennyi idő után minden probléma nélkül sikerült venni az akadályt, szinte túl egyszerű volt" - lelkendezett Jenkins a BBC-nek adott interjújában.

A Greebird kizárólag a szél erejét kihasználva működik, amit többek között pillekönnyű, szénszálas kompozit anyagból készült karosszériája tesz lehetővé. A tervező szerint valójában "nagy teljesítményű" vitorlásról van szó, amely azonban vásznak helyett szilárd szárnyakat használ a szél munkába fogására.

A jármű formájának köszönhetően - különösen ilyen nagy sebességnél - a szárnyak emelőerőt is generálnak, ezért apró, a Forma-1-es autókéhoz hasonló légterelőket alkalmaztak a Greenbirdön, hogy nagyobb leszorító erővel a talajon tudják tartani száguldás közben. "A Greenbird önsúlya 600 kilogramm, de ahogy gyorsul, a légterelők akár egy tonnás erővel is nyomják a földhöz" - magyarázta Jenkins, aki az elmúlt évtized során öt szélerővel hajtott járművet is tervezett, köztük egy jégen sikló vitorlást, amelyet a sikeres rekorddöntés után szeretne továbbfejleszteni.

(greenfo.hu)