Szigorodik az ózonréteget károsító anyagok szabályozása
2009. március 30., 10:27
Jóváhagyta a Föld körüli ózonréteget károsító anyagokra vonatkozó szabályok megújítását az EP plenáris ülése, rábólintva a Parlament és a Tanács által korábban kialkudott kompromisszumos javaslatra. Az új szabályok nem csak az ózont károsító anyagokat tartalmazó termékek reklámozását tiltják, de számos, a hűtőkben és a házak szigetelésénél alkalmazott anyag eltávolítását is előírják.

Az 1987-ben létrejött Montreali Jegyzőkönyv - melyet a globális környezetvédelmi fellépés első igazi sikereként könyveltek azóta el - kötelezte az aláíró 197 államot, az ózonréteget károsító anyagok használatának fokozatos beszüntetésérére. A szabályozás revíziója, mely az EU fő eszköze a Montreali Jegyzőkönyvében foglaltak megvalósításához, a jelenlegi törvények egyszerűsítését és szigorítását célozza. Az utóbbi években elért biztató eredmények és az ózonréteg fokozatos helyreállása ellenére ugyanis nagy szükség van az éberség megőrzésére. Ez különösen igaz, mert a klímaváltozásban szerepet játszó számos üvegházhatású gáz is komolyan károsítja az ózonréteget.

A parlament és a Tanács között létrejött megállapodás szigorúbb mint a Bizottság által eredetileg javasoltak, így többek közt a Montreali Jegyzőkönyvben szereplő céloknál ambiciózusabb uniós törekvéseket irányoz elő. Az elfogadott szöveg nem csak az ultraviola (UV) sugárzás elleni védelem kapcsán fontos, de a klímaváltozás lassításához is hozzájárul.

A megújított szabályozás tisztáz számos rendelkezést, többek közt az ózont károsító anyagok használatara vonatkozó kivételek és korlátozások, valamint, a nem ózonbarát anyagok exportja és importja kapcsán. Az új szabályok figyelembe veszik a legújabb nemzetközi megállapodásokat, de egyes esetekben azoknál is szigorúbb szabályokat írnak elő. Már az eddig hatályban lévő EU-s szabályozás is tiltotta az ózonrétegre leginkább veszélyes anyagok gyártását és kereskedelmi forgalomba kerülését. Mostantól azonban ezen anyagok használata kapcsán is teljes tiltást, vagy szigorú határértékeket tesz kötelezővé.

A hidroklorofuorkarbonok (HCFC) teljes kivonása a piactól öt évvel a nemzetközi rendeletben előírtak előtt, már 2019-ben megvalósul majd Európában, de a képviselők javaslata nyomán ezen anyagok termelését már a 2017-19 időszakban fokozatosan csökkenteni kell, az 1997-es szint 7 százalékára. További környezetvédelmi és egészségügyi előrelépés lesz, hogy 2010 március 18-ával végérvényesen betiltják a rovarirtó anyagokban használt metil-bromidok használatát, melyet addig is csak a nemzetközi kereskedelmi szállítmányok fertőtlenítésére használnak karanténokban és szállítási előkészületeknél.

S noha a legtöbb az ózonréteget károsító anyagot már nem gyártják és használják, továbbra is több ezer tonna ilyen szer található meg régi hűtőberendezésekben és házak szigetelésében.

A Tanács és az EP közti megállapodás értelmében a szöveg részletesen szabályozza ezen anyagok biztonságos eltávolítását, anélkül hogy a káros anyagok az atmoszférába kerülve tovább vékonyítsák a Föld ózonrétegét. Ennek a folyamatnak a támogatására a Bizottságnak legkésőbb 2010 januárjáig közzé kell tennie a káros anyagot tartalmazó termékek és eszközök listáját, ezzel is támogatva a szakszerű és a környezetet a lehető legkevésbé károsító eltávolításukat. Az EP plenáris ülése 667 igen, 13 nem és 10 tartózkodás mellett fogadta el a javaslatot.

(greenfo.hu)