FAO-kiadvány a világ erdeinek állapotáról
2009. március 30., 10:46
Európa esetében általánosságban kedvező helyzetről számol be, a gazdasági visszaesés hatásainak elemzése még nem kerülhetett bele a kiadványba.

Milyen hatással lesz az erdőkre a jövő gazdasági fejlődése, a globalizált kereskedelem és a világ népességnövekedése? Ilyen témákba enged betekintést a "Világ erdeinek állapotáról" kétévente elkészített értékelés 2009-es FAO kiadványa, melynek témája a társadalom, erdők és erdőgazdálkodás: alkalmazkodás a jövőhöz.

Az első rész Regionális át- és kitekintés címen, az egyes földrészek erdeiről és erdőgazdálkodásáról (Afrika, Ázsia és a Csendes-óceáni térség, Európa, Latin-Amerika és a Karibi térség, Észak-Amerika valamint Nyugat- és Közép-Ázsia fejezetekben) ad összefoglaló elemzést, a regionális erdészeti ágazatokról készült FAO tanulmányok alapján.

Áttekinti a korábbi tendenciákat, s kitekintést nyújt a várható demográfiai gazdasági, intézményi és technológiai változásokról, egészen 2030-ig vázolva fel a szóba jöhető lehetőségek forgatókönyveit.
Európa esetében ez a forgatókönyv általánosságban kedvező helyzetről számol be, elismerve, hogy az egyes alrégiók között társadalmi és gazdasági fejlettségük tekintetében léteznek különbségek. A csökkenő demográfiai nyomás, egy mérsékelt gazdasági növekedés, a jól kialakított politikai és intézményi rendszer, az egyre nagyobb érdeklődés a környezetvédelem iránt, különös tekintettel az éghajlatváltozásra, a nagyarányú befektetések a tudomány és technológia fejlesztésébe, segítik az átmenetet a tudásalapú "zöldgazdaságba", amely az erőforrások fenntartható és jogszerű hasznosítására épül. Ez az átmenet a különböző országok esetében más-más ütemben zajlik majd le. Ott, ahol erős a politikai elkötelezettség a zöldtechnológiákba történő beruházások, a szaktudás és szakképzettség erősítése, támogatása iránt, gyors lesz az átmenet.

Az alacsonyabb jövedelmi viszonyok között élő országokban ugyanakkor a környezeti kérdések és a fenntartható fejlődés aligha kap kiemelt szerepet, s így az átmenet lassabban megy végbe. Sok esetben az ipar azokba az országokba települ át, ahol a termelési költségek alacsonyak (a környezetvédelmi szabályozók lazábbak), s ha a beruházások továbbra is a hagyományos értelemben vett versenyképesség javítására koncentrálnak, ott tovább folytatódhat a fenntarthatónak nem nevezhető erdőhasználat gyakorlata.

A világ erdeinek állapotáról 2009 című kiadvány második része Alkalmazkodás a jövőhöz címmel, azt fejtegeti, miként alkalmazkodjék az erdészet az erdőgazdálkodás a jövőhöz, igazodjék az elkövetkező feladatokhoz. Kiemelt figyelmet fordít a keresleti oldalra, a fatermékek iránti kereslet globális alakulására, az erdő környezeti szolgáltatásai iránti igény kielégítését szolgáló piaci és nem piaci mechanizmusokra, az erdészeti ágazat intézményrendszerében szükséges változtatásokra, valamint a tudományos és technológiai fejlesztésekre.

A FAO, angolul, arabul, kínaiul, franciául, oroszul és spanyolul megjelentetett kiadványát a döntéshozók, az erdészek, környezet- és természetvédők és tudósok mellett hasznos olvasmányként ajánlja mindazoknak, akiket foglalkoztatnak az erdészeti ágazatot napjainkban érintő fontosabb kérdések.

Az előszó utolsó bekezdésében a FAO erdészeti ügyekben illetékes igazgatóhelyettese, Jan Heino ugyanakkor említést tesz arról, hogy a jelen kiadvány 2008-ban került nyomdába, s az azóta csaknem valamennyi országot érintő gazdasági visszaesés hatásainak elemzése még nem kerülhetett bele a kiadványba.

Jan Heino megjegyzi, hogy a mostani krízis is alkalmul szolgál ahhoz, hogy az erdészeti ágazat fejlesztésére új utat jelöljenek ki.

(forestpress.hu)