Obama támogatja Törökország felvételét az unióba
2009. április 6., 16:08
Az amerikai elnök a vasárnapi, prágai csúcson elhangzott beszéde számos pozitív üzenetet hordozott a transzatlanti kapcsolatok jövője szempontjából. Obama beszédében ugyanakkor kiállt Törökország uniós tagsága mellet, mely felszínre hozta a tagállamok között meglévő ellentéteket is.

Barack Obama amerikai elnök az EU soros elnökséget betöltő Csehország fővárosában megrendezett EU-USA csúcstalálkozó keretében mondott beszédet vasárnap, mintegy 15-20 ezer ember előtt.

A prágai várban elhangzott beszéd egyik központi eleme az volt, hogy Amerika támogatja a NATO legnagyobb muszlim országának uniós csatlakozását.

Franciaország elnöke, Nicolas Sarkozy a tegnapi beszéd ellenére sem változtatott korábbi álláspontján, ő ugyanis továbbra is ellenzi Törökország felvételét. A TF1 francia televíziónak adott vasárnapi interjújában elmondta, hogy annak ellenére, hogy Franciaország és az USA között szoros együttműködés van, az unióval kapcsolatos kérdésekről az uniós tagállamoknak kell dönteniük. Majd hozzátette, úgy véli, a tagállamok többsége egyet ért vele Törökország csatlakozásával kapcsolatban.

A német kancellár, Angela Merkel diplomatikusabban fogalmazott: szerinte Törökország és Európa között szoros kapcsolatnak kellene lennie, de arról még folynak a tárgyalások, hogy mi is legyen ennek a módja: a különleges partnerség vagy a tagállamiság.

Az amerikai elnök tegnapi beszédében számos témakört érintett még, mely nagy jelentőséggel bír az amerikai-európai kapcsolatok jövője szempontjából:

"Egységes Európa"

Az amerikai államfő hitet tett egy erős és egységes Európa mellett. "Nincs régi vagy új Európa, csak egy egységes Európa van" - húzta alá Donald Rumsfeld, a korábbi amerikai védelmi miniszter hírhedt kijelentésére célozva. Rumsfeld 2003-ban az Irak elleni katonai akció előkészítése során beszélt arról, hogy az "új Európa", tehát a posztkommunista országok támogatják Washingtont, míg az akciót elutasító nyugat-európai országokat "régi Európának" minősítette. Obama mindmáig ellenzi az iraki beavatkozást.

Nukleáris leszerelés

"Kezdeményezni fogjuk, hogy négy éven belül vonják ellenőrzés alá a világban található nukleáris anyagokat, mert az atomháború veszélye ugyan csökkent, de a feketepiac miatt nőtt egy atomtámadás veszélye" - fejtette ki Obama. "Határozott célunk, hogy megteremtsük az atomfegyverek nélküli világot" - hangsúlyozta az amerikai elnök. Megjegyezte: természetesen tudja, hogy ez a terv rövid időn belül nem valósítható meg, de a célt nem szabad feladni.

Az Egyesült Államok egy éven belül csúcstalálkozót szervez a nukleáris leszerelésről.

Barack Obama leszögezte: ha Irán lemond az atomfegyverek megszerzésére irányuló kísérletéről, az USA lemond az Európába tervezett rakétapajzs létrehozásáról. Obama hangsúlyozta az észak-koreai atomprogram elleni egyeztetett nemzetközi fellépés szükségességét is.

Guantanamo

Barack Obama felkérte az Európai Unió tagállamait, hogy fogadjanak be a guantánamói támaszponton fogvatartott személyeket. Obama közvetlenül januári beiktatása után jelentette be, hogy Washington be kívánja zárni a guantánamói támaszponton lévő börtönt.

Javuló transzatlanti kapcsolatok?

"Bízom az erős Európában, s mindent megteszünk azért, hogy Európát támogassuk" - szögezte le. Elutasította azt a véleményt, hogy az erős Európa a transzatlanti kapcsolatok meggyöngüléséhez vezetne. "Az Egyesült Államoknak és Európának nincs más választása, mint a közös fellépés" - húzta alá.

"Mindkét oldalon erős az akarat az Európa-Amerika viszony megerősítésére" - értékelte a csúcstalálkozó eredményét José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke. Szerinte teljes az egyetértés abban, hogy minden területen szükség van a transzatlanti kapcsolatok erősítésére.

(EUvonal)