Holnaptól lehet megtekinteni az EP-választási névjegyzéket
2009. április 7., 14:51
Holnaptól egy hétig lehet megtekinteni a polgármesteri hivatalokban a június 7-i európai parlamenti választásra (EP) készített névjegyzéket a voksolásra jogosultakról. A névjegyzékből való kihagyással, vagy az abba való felvétellel kapcsolatban a települési jegyzőnél lehet kifogást benyújtani.

A névjegyzéket április 8 és 15 között kell közszemlére tenni. A névjegyzék azoknak a magyar és európai uniós állampolgároknak az adatait tartalmazza, akik Magyarországon választójoggal rendelkeznek az Európai Parlament tagjainak választásán. Ennek a segítségével tudják a választási szervek ellenőrizni az urnához járulók választójogosultságát, és az esetleg többször szavazni próbálókat is ennek alapján tudják kiszűrni. A névjegyzéket a helyi választási iroda vezetője állítja össze a polgárok személyi adat- és lakcímnyilvántartása, valamint a szavazati joggal nem rendelkezők nyilvántartása alapján.

A mostani EP-választáson szavazásra jogosult mintegy 8 millió állampolgárnak április 6. és 10. között kell megkapnia a névjegyzékbe való felvételről szóló értesítést és az ajánlószelvényt. Az értesítő tartalmazza a választópolgár családi és utónevét, lakcímét, személyi azonosítóját, névjegyzékbeli sorszámát, a szavazás helyét és idejét, továbbá a szavazással kapcsolatos egyéb tudnivalókat.

A választáson listát állítani szándékozó pártoknak 20 ezer érvényes ajánlást kell összegyűjteniük. A pártoknak az ajánlószelvények gyűjtését az adatvédelmi biztosnál is be kell jelenteniük, és a törvény tiltja, hogy másolatokat készítsenek az ajánlószelvényekről. A pártoknak május 8-ig kell benyújtaniuk az ajánlószelvényeket az Országos Választási Bizottsághoz, és addig jelenthetik be a listákat is.

(EUvonal)