Románia sem vezeti be az eurót
2009. április 8., 14:56
Romániában 2014 előtt nem lehet bevezetni az eurót. Erről Valentin Lazea, a jegybank vezető közgazdásza beszélt azután, hogy nyilvánosságra került egy, az euróbevezetést sürgető IMF-dokumentum.

Romániában 2014 előtt nem lehet bevezetni az eurót, mivel az euróövezeti kamat túlságosan alacsony a román inflációs szinthez képest. Erről Valentin Lazea, a jegybank vezető közgazdásza beszélt azután, hogy hétfőn nyilvánosságra került egy olyan IMF-dokumentum, amely szerint a még nem euróövezeti tag kelet-európai EU-országoknak meg kellene fontolniuk saját fizetőeszközeik feladását és az euró bevezetését, még azelőtt, hogy formálisan csatlakoznának az euróövezethez.

Amennyiben Románia bevezetné az eurót, akkor fel kellene adnia önálló monetáris politikáját, és azt a kamatszintet kellene alkalmaznia, amit az EKB székhelyén, Frankfurtban határoznak meg az euróövezet egészére. "Ha egy országban 6,9 százalék az infláció, miközben az eurózónában 1,25 százalék a kamatszint, teljesen egyértelmű, hogy nem lehet az inflációt ellenőrzés alatt tartani" - nyilatkozta a szakértő a Ziarul Financiar gazdasági napilapnak.

Adrian Vasilescu, a Román Nemzeti Bank igazgatója kifejtette: kétségtelenül előnyös lenne az ország számára, ha már bent lenne az euróövezetben, mert akkor védve lenne a valutaárfolyamok ingadozásával szemben. Szerinte azonban ebben a pillanatban egyáltalán nem lenne jó az európai valuta bevezetése, mert Románia semmivel sem tudná gátolni az árak ugrásszerű emelkedését.

Aurelian Dochia, a Román Gazdaságpolitikai Központ elnöke úgy látja: ha kiterjesztenék az európai közös valutát a zónán kívüli keleti országokra, az euró akkor sem inogna meg, hiszen az említett országok gazdasági súlya mindössze 10 százalékát tenné ki az összeurópainak. Az újonnan belépő országok azonban korántsem mentesülnének a hátrányoktól, és komoly problémákkal kerülnének szembe a nem versenyképes gazdaságok.

Ionuţ Popescu, Emil Boc miniszterelnök gazdaságpolitikai ügyekkel foglalkozó tanácsadója szerint csak lépésről lépésre lehet az euró bevezetéséig eljutni, ezen kívül az EU-tagállamoknak is vállalniuk kell ehhez "bizonyos kockázatokat".

Az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank (EKB) illetékesei is hamar lehűtötték az előrehozott euróbevezetéssel kapcsolatos reményeket, és az IMF-nek tulajdonított javaslatot "vitairatnak" minősítették, megerősítve, hogy az eurócsatlakozási feltételeken nem lehet enyhíteni.

(kitekinto.hu)