Az Europol a 2008-as terrorista támadásokról
2009. április 17., 13:55
Az Európai Rendőrségi Hivatal, az Europol 2008-ban 515 tervezett vagy végrehajtott terrorista támadást tartott nyilván, mely 23 százalékkal kevesebb a tavalyi évhez képest.

"Az EU tagállamokat érintő fenyegetés az iszlámista, továbbá etno-nacionalista és szeparatista terrorizmus részéről továbbra is magas" - mondta Mariano Simanca, az Europol igazgatóhelyettese csütörtökön.

Hozzátette továbbá, hogy a "bűnüldöző szerveknek készenlétben kell állniuk a terrorista csoportok és szervezetek megakadályozására és leszerelésére".

Az összesen 515 végrehajtott, illetve tervezett támadásból 397 köthető szeparatista szervezetekhez, amelyeknek 97 százaléka Spanyolországban és Franciaországban történt.

2008-ban négy ember, köztük egy bűnüldöző tiszt, halt meg az EU-ban az ETA baszk szeparatista szervezet által elkövetett merényletekben. Franciaországnak a korzikai szeparatisa terrorizmussal kellett megküzdenie, míg Görögországban az Epanastatikos Agonas ("Forradalmi Harc") csoport által alkalmazott erőszak erősödött.

Az ír nacionalizmus továbbra is aggodalomra ad okot, ahogy azt az észak-írországi gyilkosságok is bizonyítják. Az IRA különböző szeparatista csoportjai két brit katonát és egy rendőrt öltek meg.

A nacionalista és szeparatista csoportok dominanciájának ellenére az iszlámista terroristák is aktívak maradtak az EU-ban, 2008-ban például 187 letartóztatás történt Franciaországban, az Egyesült Királyságban és Spanyolországban.

A terrorizmushoz szükséges források előteremtéséhez a terroristák bűncselekmények széles körét követik el (pl: csalás, hamisítás, betörés, zsarolás).

(EUvonal)