FIDESZ.HU > Hírek > Zöld Nyomtatás
Ablak bezárása
Szintetikus ételek: répa helyett molekulák
A világ első, teljes mértékben szintetikus ételsorát állította elő egy elismert francia séf. Pierre Gagnaire olyan anyagokat felhasználva készítette a fogásait, mint az aszkorbinsav vagy a maltitol.
Létrehozva: 2009. április 20., 15:00 | Utoljára frissítve: 2009. április 20., 15:06

Az ételt, amely glükóz, aszkorbinsav, citromsav és a cukrot helyettesítő maltitol felhasználásával készült, alkotója, Pierre Gagnaire hétfőn mutatja be a nagyközönségnek.

A három Michelin-csillaggal jutalmazott séf hónapokon át dolgozott együtt Hervé Thisszel, a molekuláris gasztronómia - az alapanyagok és ételek kémiai részekre bontásával és újbóli összeállításával foglalkozó tudományág - egyik jeles képviselőjével, mire megalkotta a fogásokat.

Az ételsorban a fő fogás homárbecsinált, amelyet polifenolszószban tálal Pierre Gagnaire - a polifenolok antioxidánsok, amelyeknek a kutatások szerint szerepük van a daganatos betegségek kialakulásának megelőzésében.

A molekuláris konyhaművészet gyakorlói nem magát a répát szeletelik a készülő ételbe: a zöldséget felépítő molekulákat kevernek bele.

"Ha a puszta vegyületeket használjuk, új lehetőségek milliói nyílnak meg előttünk. Olyan ez, mintha egy festő csak a fő színekkel dolgozna vagy egy zeneszerző hangról hangra írná a darabjai" - magyarázta Hervé This.