Nem ismétlődhet meg az árvízkatasztrófa Kárpátalján?
2009. április 26., 16:49
Kárpátalja megye vezető vízügyi szakembere szerint a régióban semmilyen körülmények között sem ismétlődnek meg az 1998-as árvíz pusztító következményei.

Vlagyimir Csipak, Kárpátalja megye vízgazdálkodási főosztályának vezetője a kijevi Zerkalo Nyegyeli című hetilap legfrissebb számának adott interjújában elmondta, hogy az utóbbi években az ukrajnai megyében több tíz kilométernyi védőgát épült, és mintegy ötven település árvízzel szembeni védettségét sikerült teljesen vagy jelentős mértékben megoldani. Ha a megyében ismét előfordul árvíz, akkor annak nem lesznek olyan pusztító következményei, mint amilyenek az 1998-as áradásnak voltak - tette hozzá. Mint emlékeztetett, az 1998. novemberi áradások idején Kárpátalján történelmi magasságú vízállásokat mértek, majd mindössze két év és négy hónap elteltével, 2001 márciusában ezt a szintet egy méterrel meghaladó árvíz következett be.

A Kárpátok túloldalát 2008 nyarán sújtó áradások pedig minden korábbinál erősebbek voltak, s ezek a természeti katasztrófák, amelyek hatása a jövőben csak fokozódni fog, az éghajlatváltozások következményei - vélte Csipak. A főosztályvezető azt is elmondta, hogy az árvízvédelmi fejlesztések alulfinanszírozottsága ellenére Kárpátalján soha nem szüneteltek a parterősítő munkálatok. Ugyanakkor az alföldi szükségtározók létesítése még mindig csak a tervezés stádiumában van - jegyezte meg, hozzáfűzve, hogy a megyében még több tucatnyi veszélyes folyószakasz maradt.

(mno.hu)