Hivatalosan is káros az egészségre a szén-dioxid
2009. április 27., 12:48
A károsanyag-kibocsátás korlátozására készül az Obama-adminisztráció.

A legfelsőbb bíróság még 2007-ben utasította a Környezetvédelmi Ügynökséget (KVÜ), hogy vizsgálja meg a szén-dioxid és más üvegházhatású gázok a korábban elfogadott Tiszta Levegő Törvény által meghatározott szennyező anyagnak minősülnek-e. A KVÜ által napokban nyilvánosságra hozott jelentése - tudományos kutatási eredményekre hivatkozva - végül arra jutott, hogy a szén-dioxid és más káros anyagok veszélyt jelentenek az ember egészségére.

A Környezetvédelmi Ügynökség döntése ismételten az Obama-adminisztráció elkötelezettségét tükrözi vissza a globális felmelegedés elleni harcban. Az elmúlt években a Bush-kormány következetesen ellenezte, hogy bármifajta korlátozást vezessenek be a károsanyag-kibocsátásra, mivel szerintük az negatív hatással lett volna az ipari termelésre és az energiaárakra. A döntés egy sor további intézkedést generálhat, ami a szennyezésért leginkább felelőssé tett gépkocsikat és a széntüzelésű erőműveket érintheti majd.

A következő lépés a kongresszus kezében van, hiszen nekik kell majd törvényt alkotniuk az üvegházhatású gázok korlátozásáról. Valószínűsíthető, hogy az emisszió-kereskedelem valamilyen formáját ültetnék át gyakorlatba az Egyesült Államokon belül is. A közép-nyugati államok demokrata és republikánus szenátorai még megvétózhatják ezt a szándékot, ugyanis ezek az államok jellemzően fosszilis tüzelőanyagú erőművektől nyerik az elektromos áramot, így a korlátozás miatt jelentősen megemelkednének az energiaárak, ami rossz kihatással lenne a gazdaságra is.

(kitekinto.hu)