2010-es uniós költségvetés: középpontban a gazdaságélénkítés
2009. április 29., 14:50
Az Európai Bizottság ma (2009. április 29.) elfogadta az unió előzetes költségvetési tervezetét 2010-re. A jövő évi kiadások középpontjában a gazdaságélénkítés áll: a javaslat szerint a pénzeszközök legnagyobb része a növekedést és a foglalkoztatást segíti majd az EU versenyképességének helyreállítása céljából.

Több mint 12 százalékkal növekednek a kutatással és az energiaüggyel kapcsolatos legfontosabb programokra fordított összegek, és emelkedni fognak a kohéziós politika céljait szolgáló ráfordítások is - a 2004 óta csatlakozott országokba irányul majd a Kohéziós Alap és a strukturális alapok támogatásainak 52 százaléka. A költségvetés minden tétele magasabb lesz az ideinél; a kötelezettségvállalások 138,6 milliárd eurót, a kifizetések pedig 122,3 milliárd eurót tesznek majd ki (ez a bruttó nemzeti jövedelem 1,18 százalékának, illetve 1,04 százalékának felel meg).

62 milliárd euró munkahelyteremtésre, infrastruktúrafejlesztésre és a versenyképesség javítására

Az EU fő prioritása azoknak a projekteknek a támogatása lesz, amelyek a munkahelyek megőrzését és új munkahelyek létrehozását, a vállalkozások támogatását és a versenyképesség helyreállítását célozzák. A transzeurópai közlekedési és energiahálózatok számára 1,08 milliárd euró, az ideinél 12,7 százalékkal több pénz jut majd, míg a versenyképességi és innovációs program forrásai 3,3 százalékkal 0,5 milliárd euróra nőnek. 2010 a szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai éve lesz. A tagállamokban ennek kapcsán megvalósuló számos kezdeményezést csaknem 20 millió euróval támogatja az unió. Az EU egyik kiemelt kezdeményezése, a Galileo műhold-navigációs program 0,9 milliárd eurót, az ideinél 8 százalékkal több forrást használhat fel jövőre.

Kohéziós alapok: előnyben az új tagállamok

A munkahelyteremtést és versenyképességet szolgáló 62 milliárdból 49 milliárd euró jut majd az unió tagállamai közötti kohézió erősítésére. Tovább emelkedik a 2004 óta csatlakozott tagállamok kohéziós támogatása: a Kohéziós Alapból és strukturális alapokból az új tagállamok számára juttatott támogatások jövőre elérik az alapok összes kiadásainak 52 százalékát, azaz első ízben haladják majd meg a "régi tagállamok" számára biztosított forrásokat. Ugyancsak növekszik majd az országcsoport mezőgazdasági támogatása: 2010-ben a 12 "új" tagállam az összes mezőgazdasági támogatás csaknem 20 százalékát kapja majd, ami 11 milliárd eurót jelent. A közös agrárpolitikának, az egységes piacnak és a magasabb mezőgazdasági áraknak köszönhetően a 2004 óta csatlakozott országok termelőinek jövedelme ma 47 százalékkal magasabb, mint a csatlakozás előtt. A természeti erőforrások támogatása EU-szinten jövőre eléri majd az 59 milliárd eurót; ennek részeként 2,5 százalékkal csaknem 15 milliárd euróra nő a környezetvédelem és vidékfejlesztés címén biztosított támogatás.

Az európai gazdasági helyreállítási terv finanszírozásának második szakasza

2009 áprilisában az Európai Parlament, a Tanács és a Bizottság megállapodtak abban, hogy ötmilliárd euróval bővítik az energetikai és szélessávú infrastruktúra fejlesztését szolgáló legfontosabb európai projektek támogatását, valamint a vidéki területek problémáinak megoldására előirányzott, a közös agrárpolitika állapotfelmérésével kapcsolatos forrásokat. 2009-ben az EU kifizette az erre a célra szánt első, 2,6 milliárd eurós részletet; a második, 2,4 milliárdos részlet a 2010-es költségvetésben szerepel majd - a pénz forrásáról a 2010-es költségvetési eljárás későbbi szakaszában születik döntés.

Nyolcmilliárd euró külső segélyekre

2010-ben az EU további erőfeszítéseket tesz a szegényebb országok támogatására és világpolitikai jelenlétének erősítésére az éghajlatváltozás, az élelmezésbiztonság, a globalizáció és más világméretű kihívások megoldása érdekében. A fejlesztési együttműködési eszközön keresztül a fejlődő országok részére juttatott segélyek összege jövőre 1,7 százalékkal 2,4 milliárd euróra nő. Az előcsatlakozási támogatások csaknem 5 százalékkal, 1,6 milliárd euróra emelkednek. Az EU közös kül- és biztonságpolitikai céljainak támogatása 16 százalékkal bővül, és eléri a 282 millió eurót. Az összesen egymilliárd eurós élelmiszersegélyezési eszköz utolsó részének finanszírozására 170 millió eurót irányoz elő a 2010-es költségvetés.

A biztonság ára

Az EU hétéves pénzügyi keretével összhangban leginkább a bűnüldözést, a terrorizmus elleni harcot és a migráció kezelését szolgáló projektekre fordított kiadások növekednek majd 2010-ben - ezekre a célokra csaknem egymilliárd eurót költ az EU jövőre, 13,5 százalékkal többet, mint az idén.

Háttér

A költségvetés kötelezettségvállalásokat és kifizetéseket irányoz elő. A kötelezettségvállalások finanszírozás nyújtására vonatkozó jogi kötelezettségek, amelyek bizonyos feltételek teljesülése esetén lépnek életbe, míg a kifizetések a kedvezményezettek számára történő tényleges pénzátutalást jelentenek. Az EU végleges költségvetését az Európai Parlament decemberben, plenáris ülésen fogadja el.

(Euvonal)