Járóka nagyobb romaügyi koordinációt sürget
2009. április 29., 16:36
A jelenleginél jóval hatékonyabb koordináció szükséges a nemzetközi szervezetek tevékenységei között a romák társadalmi befogadása terén - hangoztatta Járóka Lívia (Fidesz) európai parlamenti képviselő a Világbank brüsszeli hivatalában a Roma portrék női szemmel című kiállítás megnyitóján.

Mint mondta, a párhuzamosan futó, elaprózott kezdeményezéseknél sokkal célravezetőbb az egyes szervezetek sajátos feladatkörének összehangolása.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint Járóka hangsúlyozta, hogy a romák foglalkoztatási és oktatási integrációja a tagállamok egyik elsődleges gazdasági érdeke, hiszen egyrészt a társadalombiztosítási rendszert "vállán cipelő" aktív népesség egyre növekvő hányadát alkotják a romák, másrészt óriási potenciál rejlik a nem foglalkoztatott romák hatalmas tömegének munkaerő-piaci megjelenésében.

A képviselő szerint a társadalmi befogadás szakpolitikai kivitelezésének nélkülözhetetlen feltétele a megbízható, etnikai bontásban gyűjtött statisztikai adatok elemzése és feldolgozása.

A megnyitó házigazdájaként Sipos Sándor, a Világbank európai uniós képviselője, valamint Sandra Bloemenkamp, a pénzintézmény Európáért és Közép-Ázsiáért felelős igazgatója is köszöntötte a vendégeket.

A tárlaton Julie Denesha, amerikai fotóriporter szlovákiai romákról készített felvételeit állították ki a nemzetközi Roma Évtized Program keretében. A Világbank az egyik alapítója volt a 2005-2015 között futó programnak. A nemzetközi pénzügyi szervezet emellett számos oktatási, foglalkoztatási, egészségügyi és lakhatási programot is finanszírozott európai országokban a cigányok javára.

(MTI)