Zágráb elfogadja Rehn javaslatát a határvitában
2009. május 5., 13:27
Horvátország elfogadja az európai uniós bővítési biztos legújabb javaslatát a horvát-szlovén határvita megoldására - jelentették be kedden Zágrábban.

Stjepan Mesic elnök és Ivo Sanader kormányfő közös sajtótájékoztatón közölte, hogy az államvezetés és a parlamenti pártok vezetőinek konzultációján arra a döntésre jutottak, hogy a javaslatot el kell fogadni. Részleteket még nem hozhatnak nyilvánosságra - mondták -, de a választ 24 órán belül el fogják juttatni Olli Rehn biztosnak.

Bizonyos ajánlásokon még finomítanának - válaszolták arra a kérdésre, hogy Horvátország számára teljes egészében elfogadható-e a terv.

Korábbi jelentésekből úgy tudni, hogy Rehn egy ötfős döntőbíróságot javasol a horvát-szlovén határvita megoldására. Az Európai Bizottság nevezné ki a döntőbíróság elnökét, aki két másik bírót választana maga mellé, majd Ljubljana és Zágráb is jelölne egy-egy tagot a testületbe. A szemben álló felek nemzetközi jogilag kényszerítő erejű dokumentumban vállalnák, hogy az ad hoc bíróság határozatát kötelezőnek fogadják el. Amint ezt a dokumentumot mindkét fél parafálja, Szlovénia feloldaná a horvát EU-csatlakozási tárgyalások folytatását hónapok óta a akadályozó vétóját.

Zágráb mostanáig ragaszkodott ahhoz, hogy a vitát a hágai Nemzetközi Bíróság előtt rendezzék, amiről Ljubljana hallani sem akart. A határ rendezésének kulcskérdése, hogy lehet-e Szlovéniának szabad tengeri kijárata, vagy Horvátország és Olaszország tengeri határa összezárul a partjai előtt. Ha nem születik gyors megoldás, veszélybe kerülhet Horvátország 2010-11-re tervezett uniós csatlakozása.

(MTI)