Tíz dolog, amit érdemes tudni az EP-ről
2009. május 18., 09:56
Három hét múlva Budapesten és Londonban, Prágában és Dublinban, valamint Európa számos egyéb városában is az urnákhoz járulnak az európai polgárok, hogy szavazzanak az Európai Parlament új összetételéről. De mit érdemes feltétlenül tudni arról a szervezetről, amelynek tagjairól hamarosan döntünk? Alább egy csokorba gyűjtöttünk néhány alapvető, ám nem mindenki által ismert tényt az Európai Parlamentről.

• Az Európai Parlament az egyetlen közvetlenül választott uniós intézmény.
• Az Európai Parlament az Európai Unió mind a 27 tagállamára vonatkozó jogszabályokat hoz.
• Az Európai Parlamentnek jóvá kell hagynia - hivatalba lépésük előtt - az Európai Bizottság elnökének és tagjainak kinevezését.
• Az Európai Parlamentben 23 hivatalos nyelven folyik a munka.
• Az Európai Parlament két városban tart üléseket: Strasbourgban és Brüsszelben.
• Az Európai Parlament tagjait az egyes tagállamokban, azok méretével arányosan választják; így Németországnak van a legtöbb, Máltának pedig a legkevesebb EP képviselője.
• Az Európai Parlament tagjai nem nemzetiségek szerint, hanem politikai hovatartozásuk alapján foglalnak helyet az ülésteremben.
• Az Európai Parlament felügyeli az Európai Bizottság tevékenységét. Ha azt nem találja megfelelőnek, akár kezdeményezheti testületileg való lemondását is.
• Az Európai Parlament mondja ki az utolsó szót az EU költségvetése felett.
• Az Európai Parlamentben naponta 3,5 tonna narancsból készítenek narancslevet a plenáris ülések alatt!

(europarl.europa.eu)