Csehország: hulladékból áramot
2009. május 20., 12:09
A csehországi osztravai műszaki egyetem munkatársai különleges berendezést fejlesztettek ki, amellyel hőbontás (pirolízis) útján használt gumiabroncsból és műanyaghulladékból elektromos áram állítható elő. Az eljárást már szabadalmazták az Európai Unióban és az Egyesült Államokban.

Az egyetem kutatói, diákokkal közösen, 1995-ben kezdték kifejleszteni a rendszert, amit mára félig sikerült is működésbe állítaniuk Osztravában. A 30 millió korona összegű teljes költséghez az ipari és közlekedési minisztérium és magáncégek járultak hozzá. (1 cseh korona = 10,6 forint)

Az összepréselt hulladékot 600-800 Celsius fokra hevítjük fel. Ha nem érintkezik levegővel, a hulladék a hő hatására elbomlik, anélkül, hogy a folyamat során szén-dioxid keletkezne. Ez a berendezés egy nagyon környezetbarát eszköz - mondta Vaclac Roubicek, az egyetem professzora. Véleménye szerint az egységet a jövőben a központi hulladék-feldolgozó üzemektől távoli kis települések önkormányzatai is alkalmazhatnák áram- és hőtermelésre.

"Az egység a hulladékfát, a biomasszát és a szenet is fel tudja dolgozni" - közölte Roubinek. Egy óra alatt 55-110 kilogramm bevitt anyagot képes átalakítani. Egy kilowattóra áramot 0,7 kilogramm használt gumiabroncsból állít elő. A jövőben elképzelhető az is, hogy az egységgel folyékony fűtőanyagot állítsanak elő, mondta Roubicek, vagy hidrogént, gépjármű-üzemanyagként. Emellett az egység arra is alkalmas, hogy segítségével a használt gumiabroncsokból új abroncsokat gyártsanak. "Az Európai Unióban és az Egyesült Államokban azokat az eljárásokat szabadalmaztattuk, amelyek a végtermék-gyártás rugalmasságát biztosítják" - mondta Roubicek.

(greenfo.hu)