EU-vetélkedő Budafok-Tétényben
2009. május 21., 12:55
Május 19-én EU-s vetélkedőt rendezett középiskolások számára a budafok-tétényi önkormányzat a Városháza dísztermében. Három középiskolából 13 háromtagú csapat jelentkezett. Schmitt Pál, a Fidesz európai parlamenti listavezetője különdíjat ajánlott fel.

A győztes csapat és a felkészítő tanáruk Brüsszelbe utazhat. A 2. és a 3. helyezett csapat értékes könyvutalványt nyert.

A feladatok többféle témakört öleltek fel. A diákok kifejthették, hogy mi az unió célja, ismertették történelmét, szervezeteit. Az EU tagországaiból származó híres filmek, illetve a színészek felismerése is értékes pontokat ért. A döntőben szerepjáték keretében kellett az unióban felmerülő problémákat a megfelelő fórumon előadni. Bár a szituáció elképzelt volt, problémák nagyon is valóságosak: milyen viták lehetségesek a mezőgazdasági kontingensekről és a hungarikumok védelméről, mit lehet felhozni az Európai Unióból történő kilépésünket képviselő politikai véleményekkel szemben, illetve kitől várhatjuk a szomszédos országokban élő magyarok érdekeinek képviseletét.

A zsűri munkájában részt vett dr. Schöpflin György európai parlamenti képviselő, történész, politológus, a Londoni Közgazdasági Egyetem professzora, Szabolcs Attila polgármester, Szekrényes Éva, az Országgyűlés Külügyi Hivatala EU Főosztályának munkatársa és Szabó Mihály tanár. A győztes a Kempelen Farkas Gimnázium Kulcsár Naómi, Huszár Katalin, és Tüdős Anna alkotta csapata lett, felkészítő tanáruk dr. Szász Erzsébet volt.