Tolvajok lépnek fel tolvajokkal szemben
2009. május 26., 18:40
Az offshore cégek elleni fellépéssel összefüggő stratégia kidolgozása érdekében a Fidesz és a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) közös bizottságot állít fel - jelentette be az InfoRádióban Angela Merkel német kancellárral, a CDU vezetőjével való berlini megbeszéléseit követően a legnagyobb magyarországi ellenzéki párt elnöke. Orbán Viktor, utalva az itthoni szabályozás előkészületeire azt mondta: az ember kétkedéssel fogadja azt, amikor tolvajok lépnek fel tolvajokkal szemben.

- Mit képvisel az Európai Néppárt?

- Az Európai Néppárthoz tartozó szervezetek hisznek a gazdaságélénkítésben, a gazdasági növekedésben, az adócsökkentésben és a munkahelyteremtésben.

- Nem gondolja úgy, hogy mindegyik ország más problémákkal küzd, amelyeket más módszerekkel kell kezelni?

- Nem, mert vannak közös problémáink. Az egyik ilyen a munkanélküliség, amely Európa-szerte gondot jelent, úgy ahogy a termelés visszaesése is. Ma is tárgyaltunk egy olyan kérdésről, amely közös Magyarország és Németország esetében, a CDU és a Fidesz fel is állított egy bizottságot az offshore cégek és az adóparadicsomokba mentett pénzek ellenőrzése, áttekintése és felügyelet alá vonásuk érdekében. Németországban már tettek ez ügyben jogi lépéseket, és a Fidesz is készül ilyesmire. Közös szakmai testületet állítunk fel, hogy kidolgozzuk, miként kell szabályozni és ellenőrzés alá vonni a jövőben ezeket a területeket.

- Magyarország tekintetében képtelenség az a helyzet, hogy egy olyan országban élünk, ahol a jegybankelnök, a kormányfő és a pénzügyminiszter offshore cégekbe menti ki vagyonát, hogy kivonja azt az adózás alól. Eközben az embereken megszorításokat hajtanak végre. Ez politikailag, erkölcsileg és gazdaságilag is elfogadhatatlan. Itt az ideje, hogy egy teljesen új jogi környezetet hozzunk létre.

- Hogyan lehet ezt megtenni? A Bajnai-kormány is fel akar lépni az offshore cégek ellen, és kivetné a vagyonadót.

- Jó, ha az ember kétkedéssel fogadja, hogy tolvajok lépnek fel tolvajlás ellen. Azok akarnak az offshore cégekről törvényt hozni, akiknek kint van a vagyona. Maga a pénzügyminiszter is abból élt, hogy tanácsokat adott magyar cégeknek, hogyan vonják ki vagyonukat a magyar adózás alól. Azt gondolom, az ilyen emberekben nem szabad megbízni. Saját maguk ellen, saját maguk szemét nem fogják kivájni. Az igazi, komoly szabályozás a Fidesz reményeink szerint leendő kormányára vár.

- Milyen szabályokat alkotna a Fidesz?

- Azért állt fel ez a bizottság, hogy a javaslatainkat a testület munkájának eredményeképpen nyilvánosságra hozzuk.

- Mikorra dolgozzák ki ezeket a szabályokat?

- Ha kész lennénk vele, már akkor is késő lenne.

(Németh Zoltán, InfoRádio)