A brókergate szálai a kormány felé vezetnek
2003. augusztus 5., 16:44
Megdőlni látszik a magányos tettes elmélete, miközben egyre inkább a kormány irányába mutatnak a brókergate szálai - hangzott el a Fidesz képviselőcsoportjának keddi budapesti sajtótájékoztatóján, annak kapcsán, hogy Kulcsár Attila állandó kancelláriai belépővel rendelkezett a kormányváltást követően, s hogy az álbróker hamis bizonyítványának elkészítésében alighanem a pénzügyminiszter kabinetfőnökének élettársa is segédkezett.

- Megdőlni látszik a magányos tettes elmélete, nevezetesen az, hogy Kulcsár Attila egyedül végezte több milliárdos kárt okozó tevékenységét - jelentette ki Demeter Ervin, utalva a hétvégén napvilágra kerülő, üggyel kapcsolatos újabb információkra.
A volt titkosszolgálati miniszter sajtóértesülésekre hivatkozva emlékeztetett rá, hogy Kulcsár Attila a Budapesti Értéktőzsde valamint a Közép-európai Brókerképző Alapítvány nevében kiállított hamis bizonyítvánnyal igazolta "szakképesítését" - A bizonyítvány sorszámozásából egyértelműen kiderül, hogy az igazolványt a K and H Equities felfüggesztett vezetője, Csuka László bizonyítványának a felhasználásával készítették el. Csuka "oldalbordája" egyébként nem más, mint a pénzügyminiszter kabinetfőnöke - tette hozzá. Ennek alapján Demeter Ervin úgy ítéli meg, hogy a K and H-botrány elérte a kormányt is.
A fideszes politikus annak kapcsán, hogy a hétvégén kiderült az is, Kulcsár Attila a kormányváltástól kezdve állandó belépővel rendelkezett a Miniszterelnöki Hivatalba (MeH) megjegyezte: valószínűleg ettől a pillanattól kezdve vált olyan fontos személlyé, hogy közintézmények felelős vezetőivel tárgyalhatott a kancellárián.
- Itt az ideje annak, hogy érdemi válaszokat kapjunk arra, mit keresett Kulcsár Attila a MeH-ben, miért vált 2002 nyarától annyira fontos személlyé, hogy a kancellárián kellett tárgyalásokat folytatnia - hangsúlyozta. A képviselő szerint fontos lenne tudni azt is, kikkel, mikor és miről tárgyalt Kulcsár Attila. Demeter Ervin tudni szeretné azt is, milyen megbízás indokolta, hogy Kulcsár Attila állandó belépőt kapjon a Miniszterelnöki Hivatalba.
Kodela László politikai államtitkár nyilatkozata alapján a Fidesz arra is választ vár, hogy Kulcsár milyen üzleteket kötött, illetve közvetítésével milyen üzletek köttettek a Meh-ben.
- Tekintettel arra, hogy egyre inkább a kormány irányába mutatnak a szálak, továbbra is aktuálisak a Fidesz Lamperth Mónikához és Tóth Andráshoz intézett, mindezidáig megválaszolatlan kérdései is - mondta Demeter Ervin.
A Fidesz továbbra is várja a belügyminiszter válaszát arra, milyen kapcsolatban áll vagy állt Lamperth Mónika, férje, vagy a belügyminiszter más közeli hozzátartozója a K and H Bankkal, illetve Kulcsár Attila gyanúsítottal.
A Szövetség ugyancsak tudni szeretné: milyen kapcsolatban állt Tóth András Kulcsár Attilával, miért nem a Nemzetbiztonsági Hivatal munkatársai hallgatták meg Kulcsár Attilát, valamint mi indokolta, hogy egy folyamatban lévő ügyben maga az államtitkár hallgassa meg az álbrókert.
A Fidesz változatlanul várja a választ arra is, hogy e találkozón Kulcsár Attila miről tájékoztatta Tóth Andrást.
- Itt az ideje annak, hogy a kormány szint valljon, és tanúbizonyságot tegyen arról, milyen lépésekkel segíti az ügy felderítésének sikerét - fogalmazott a képviselő, aki mindezért azt kérdezi: milyen diplomáciai erőfeszítéseket tett a kormány annak érdekében, hogy Kulcsár Attila minél előbb Budapesten az igazságszolgáltatás előtt álljon.
Demeter Ervin emellett felszólította a kormány tagjait és az MSZP képviselőit, hozzák nyilvánosságra, milyen kapcsolatban álltak, vagy állnak, a K and H Bankkal, illetve járuljanak hozzá, hogy a bank nyilvánosságra hozza üzleti kapcsolataikat.

fidesz.hu